נמאס לקנות: איך להכין תערובת שתילה פרימיום תוצרת בית?

25683
הכנת אדמת שתילה פרימיום עשה זאת בעצמך

תערובת שתילה היא אלמנט בסיסי וקריטי לגינה מוצלחת שרבים מאיתנו נוסעים במיוחד אל המשתלה כדי לרכוש. הנסיעה והעלויות של תערובות השתילה בסופו של דבר מצטברים למעין הוצאה קבועה ומעצבנת, שכן אנו זקוקים להרבה ממנה. אך מה עם האדמה שיש לנו בגינה? האם היא מתאימה? איך יודעים ואיך משפרים? כל הפרטים בכתבה.

בעיקר בחילופי עונות, אנו נוטים להקים גינות חדשות שמצריכות ליטרים רבים של אדמת שתילה ראויה, אך לפני שאתם עושים את הטיול הקבוע אל המשתלה, מומלץ לבדוק האם ניתן לייצר מהקרקע בגינתכם אדמת שתילה טובה שתתאים לשתילים שמתוכננים להשתל בה.

תפקידה של הקרקע בגינה

להוות מצע שתילה פיזי המסייע לייצוב הצמח על ידי התפתחות שורשים בתוכו, ולהוות מקור למים, מינרלים ומיקרו אלמנטים מהם ניזון הצמח. בנוסף האדמה הינה בית גידול של תולעים, חרקים, פטריות, חד תאיים וחיידקים אשר חלקם מפרקים חלקי אורגניזמים שמתו ומשחררים את תוצרי הפירוק (מינרלים שונים) אל האדמה. סוג ותכונות הקרקע בגינתכם יקבעו אילו סוגי צמחים (אם בכלל) יכולים להקלט בה באופן טבעי.

ממה מורכבת הקרקע?

  1. חומר אנאורגני – הכוונה בחומרים אלו היא למוצקים, לגרגירי האדמה שמקורם בסלע האב וסוגו אשר קובע את הרכב המינרלים הנגזר מן החומר האנאורגני שמרכיב את הקרקע.
  2. חומר אורגני – החומרים האורגנים המצויים בקרקע מקורם בשורשי צמחים, הפרשות, עלים שנשרו, פירות שנפלו, אורגניזמים שמתו וכו'. את כל החומרים האורגנים המוצקים הללו מפרקים אוכלי הרקב: תולעים, חרקים, פטריות וחיידקים והם מהווים תפקיד חשוב במחזוריות התהליך, בהעשרת הקרקע (לאחר הפירוק הראשוני – נוצר הומוס) ויצירת פתחי אויר בעקבות חלקים אורגנים גדולים יחסית.
  3. אויר – בקרקע מתקיימים גזים הנוצרים מתהליכי הפירוק באדמה וכוללים בעיקר חמצן ופחמן דו חמצני אשר דרושים לשורשי הצמחים להתפתחות תקינה.
  4. מים – המים ממיסים חומרים שונים בקרקע וחלקם יורד מיד לשכבות העמוקות יותר. קרקע מאווררת מאפשרת מילוי החללים במים ומניעת בריחתם מיד לשכבות תחתונות היכן שאינם זמינים לשורשי הצמחים. בנוסף מולקולות מים נצמדות לחלקיקי קרקע בכח האדהזיה.

חקלאים נוהגים לסווג את הקרקעות לפי קבוצת תכונות משותפת שנחלקת למעשה לשניים:

קרקע כבדה

אדמה כבדה נחשבת דחוסה וקשה לעיבוד

 

זוהי קרקע שנחשבת ליותר קשה לעיבוד משום שחלקיקיה הקטנים נקשרים האחד לשני באמצעות מים והופכים לאדמה קשה, דחוסה ונטולת חמצן. קרקע כבדה זקוקה לחומר אורגני לשם איוורורה ולשם הולכת מים טובה לבית השורשים. בשל הספיחה הגבוהה של המים והחילחול האיטי בקרקע כבדה, מומלץ לבצע השקיות ארוכות במרווחים גדולים.

קרקע קלה

מורכבת מחלקיקים גדולים שאינם נקשרים האחד השני

נחשבת לקרקע חולית וקלה לעיבוד שכן חלקיקיה הגסים אינם נקשרים זה לזה באמצעות מים ואילו מחלחלים לשכבות עמוקות באדמה ללא השתהות במערכת השורשים של הצמח. מצריכה תוספת של חומרים אורגניים והשקיות קצרות ותכופות.

תוכלו לבחון את האדמה באזורים שונים בגינתכם, על ידי לקיחת כמות קטנה של אדמה ובאמצעות האצבעות לסובב ולמוסס את האדמה עד שתגיעו לחלקיק הקטן ביותר שתוכלו לראות או להרגיש. אם בסוף הניסוי נותרתם עם גרגירי חול שנראים לעין מדובר על קרקע קלה, ואילו אם נותרנו עם אבקה בין האצבעות כנראה שההרכב העיקרי באדמת הגינה הוא קרקע כבדה.

ישנה קבוצת אדמה שלישית שמשלבת בין השתיים ומכילה בתוכה גם אדמה קלה וגם אדמה כבדה וניתן למצוא אותה בעיקר באזור המרכז והשרון, אך גם כאן יהיה זה נכון להוסיף חומרים אורגניים לאדמה.

מדריך: בדיקות ותיקונים לאדמת השתילה הביתית שלנו

רכיבים להכנת תערובת שתילה פרימיום

1.אדמה

בכדי להכין את תערובת השתילה בעצמנו יהיה עלינו קודם כל להכין את הבסיס לכל – האדמה.
נהפוך את האדמה, במקום ממנו אנו רוצים לקחת אותה, כך שתהיה כמה שיותר מפוררת וללא גושים גדולים במיוחד. נשים את האדמה הזו על יריעת פלסטיק ונכסה אותה כך שלא תהיה כניסה של חמצן, למשך שישה שבועות. באופן הזה אנו הורגים את הזרעים, הנביטות, המזיקים והחיידקים שבאדמה.

מומלץ שלא לקחת אדמה מאזורים עם שאריות דישון כימי, מזיקים או זיהומים אחרים.

2. קומפוסט

קומפוסט הוא דשן עשיר שנוצר מזבל אורגני שהתפרק ואפשר להחזירו לקרקע ולטייב אותה. הוא מכיל מליארדי מיקרובים מועילים, יש לו יכולת אחיזת מים נהדרת ויש לו גם תועלת תזונתית. בין אם אתם מכינים את הקומפוסט בעצמכם או רוכשים ממשתלה, מומלץ שהוא יהיה נוכח בתערובת השתילה שלכם ביחס של 20-30 אחוזים.

3. חול

אם האדמה שלכם כבדה ודחוסה מומלץ לערבב בה חול שיסייע בניקוזה ובאחיזת הקרקע לשורשי הצמחים.

4. קוביית קוקוס דחוסה

קוקוס הוא מצע שתילה נהדר שנעשה בו שימוש גם בגידולים הידרופונים משום האחיזה הטובה שלו במים. חלק מהמשתלות מוכרות קוביות קוקוס דחוסות בכ-20 ש"ח אשר בספיחה של מים יכולות להתנפח אף ל-80 ליטר ויותר. הוספת קוקוס לתערובת השתילה תסייע באחיזת המים בקרקע.

5. הומוס תולעים

ההומוס הוא תוסף לתערובת השתילה אשר משמש כדשן אפקטיבי בשל הפעילות הביולוגית הגבוהה בו שמתרחשת ברמה המיקרוסקופית. בנוסף, הומוס תולעים מכיל תרכובות אשר נפלטו מגוף התולעת ונמצאו מצויינים לעידוד נביטה, זירוז גדילה ונוגדי מחלות. מומלץ לשלב את ההומוס תולעים ביחס של 5-15 אחוז בתערובת השתילה.

בנוסף ניתן לפנק את תערובת השתילה שלנו גם בכבול טחב, פרלייט, קליפות עץ אורן רקובות, ורמקוליט ואבן גיר בכמויות קטנות יחסית.

מתכונים לתערובות שתילה

  1. אדמת גידול – 30%, מצע סופח – 30% (קומפוסט, קוקוס, כבול טחב, קליפות עץ אורן, הומוס תולעים), מצע מנקז – 30% (חול, פרלייט, ורמקוליט).
  2. אדמת גידול – 40%, קומפוסט – 40%, מצע ניקוז – 20% (חול, פרלייט, ורמקוליט).
  3. אדמת גידול – 40%, קומפוסט – 25%, הומוס תולעים – 5%, מצע ניקוז – 20%, קוקוס – 10%

באפשרותכם למצוא מתכונים משלכם לתערובת השתילה האידאלית על ידי ניסוי וטעייה.

לאחר שיצרנו ערימה גדולה ויפה של תערובת שתילה איכותית, נוכל להתחיל להקים את הגינות ולתת לצמחים להתפנק על כל ההפתעות והחיזוקים שהכנו להם. בהצלחה!

 

5 תגובות

  1. לא הבנתי מה הקטע בכותרת כתוב נימאס לקנות וצריך לקנות כמעת את כול הרכיבים כבר עדיף לקנות אדמה מוכנה מלהתרוצץ החנויות ולאסוף חול מהים

  2. מבחינת עלויות.. במידה ויש לי כבר אדמה וחול, האם זה באמת יותר זול לקנות את ההומוס תולעים, המצע הקוקוס, וקומפוסט מאשר לקנות כבר את התערובת המוכנה?

  3. מבחינת עלויות, אם כבר יש לי אדמה וחול, האם זה יותר זול לקנות את שבבי הקוקוס, הומוס התולעים והקומפוסט מאשר לקנות כבר את המצע המוכן?

השאר תגובה