עם שבע מיליארדים פיות להאכיל, החקלאות האנושית מפעילה לחץ עצום על כדור הארץ; מזיהום מקורות המים וצריכת כמויות אנרגיה עצומות ועד להרס מעונות טבעיים והכחדתם של מיני בעלי חיים רבים. אך יחד עם זאת ישנה התכנות הולכת וגוברת של פתרונות לבעיית החקלאות המודרנית. מחקלאות אורגנית, הידרופונית או אקווהפונית, ועד להדברה ביולוגית, שיטת הפרמהקלצ'ר, גינון טבעוני ועוד.
יותר ויותר אנשים ברחבי העולם עוסקים בחקלאות מקומית וגינון אורבני, בין אם למטרות תחביב, תרומה קהילתית או עסק של ממש, ומציעים להפוך את המזון שלנו ל'מקומי' ככל האפשר ע"י גידול הדברים שאנו צורכים קרוב למקום מגורינו, ובכך הם גם מסייעים בהקטנת מרחקי ההובלה והקירור, ואספקת תוצרת בריאה בטריות מירבית.
יתרונות נוספים של החקלאות העירונית (חקלאות אורבנית) כוללים בין היתר; הגדלת כמות הצמחיה בערים ובכך ליצור צמצום בפליטת גזי החממה, הגדלת ההצללה, ותרומה ניכרת לטיפול בתופעת אי חום עירוני. גינון אורבני יכול לעזור לאנשים להתחבר מחדש לכדור הארץ, ולקבל הבנה רחבה יותר אודות המזון אותו אנו צורכים.
בנוסף לכל שכבר ציינו, גינות גג וגינות מרפסת יכולות ליצור איזורים שלווים לרגיעה או התבוננות, למשוך תיירים לעסקים אקולוגיים כגון ההיי ליין הניו-יורקי, ולייצר מקומות עבודה חדשים באיזורים עירוניים.
למרות שיש לנו עוד דרך ארוכה לעבור, מתכנני ערים כבר מדמיינים גורדי שחקים של חוות אנכיות, שבסופו של דבר יגדלו כל מה שאנו צריכים במרחק הליכה קצרה מהבית. אך עדיין קיימות סוגיות רבות להתמודד איתן, מחירי שטח בערים בדרך כלל גבוהים מאוד, האדמה העירונית מלאה בעופרת, ארסן ורעלים אחרים, ומצריכה חידוש או החלפה לפני שתתאפשר שתילה בטוחה, ציוד טכנולוגי מצריך השקעה ראשונית גבוהה יחסית, צפיפות יכולה להגביל תשואות, וקבלת כמות מספקת של אור שמש ומים היא בהחלט מקום לדאגה.
ובכל זאת, עם השילובים הנכונים של טכנולוגיה חדשה, תמיכה קהילתית ותמריצים כלכליים מספקים, בהחלט יתכן שבקרוב תאכלו חסה שגדלה על גורד שחקים, ומלפפון הנקטף בשדרה הקרובה לביתכם.
כבר היום תושבי ערים מגדלים לעצמם פירות וירקות, בעלי חיים, ואפילו מייצרים דבש מכוורות בכדי להבטיח את בטחון המזון של משפחתם, להפחית את פליטות הפחמן שלהם ולשפר את איכות המזון אותו הם צורכים.
חקלאים עירוניים צריכים לחשוב באופן יצירתי על מנת למקסם את השטח של הגידול האורבני שלהם ולהתאים את פעילותם לסביבה העירונית.
אספנו עבורכם את 10 הדוגמאות הבולטות ביותר כיום בהן חקלאות עירונית וגינון אורבני מיושמים ברחבי העולם. החזיקו חזק, אנו יוצאים למסע אל העתיד.
1)Sky Greens – סינגפור
חווה אנכית בהנעה הידראולית
[tie_slideshow]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[/tie_slideshow]
2)Gotham Greens – ניו-יורק, ארה"ב
החברה בונה ומפעילה מתקני חממה בקנה מידה מסחריים באזורים עירוניים לייצור ירקות טריים.
[tie_slideshow]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[/tie_slideshow]
3)Lufa Farms – קוויבק, קנדה
חממות המשתרעות על שטח של 31,000 מ"ר. Lufa Farms מייצרת כל השנה מזון ליותר מ -3,000 תושבי מונטריאול שבקנדה. החוות מייצרות ארבעים סוגים של ירקות שגדלו ללא חומרי הדברה סינתטיים ובאמצעות מערכות איסוף מי גשמים המיועדים להשקייה בסירקולציה מתמדת. החברה מספקת יותר מ -2,000 סלי ירקות בשבוע, או כ -320 ק"ג תוצרת ליום.
[tie_slideshow]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[/tie_slideshow]
4)Brooklyn Grange Farms – ניו-יורק, ארה"ב
החוות האורבניות של ברוקלין גראנג' מתפארות בהיקף מרשים של 2.5 דונם ומפיקות מעל 20,000 ק"ג של ירקות אורגניים בכל שנה, בשילוב עם למעלה מ30 כוורות דבורים להפקת דבש בשיטה טבעית המפוזרות על גגות ברחבי ניו-יורק.
[tie_slideshow]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[/tie_slideshow]
5)בית קפה וחוות קפה עירונית של Hassell – מלבורן, אוסטרליה
חוות הקפה העירונית במלבורן, ממציאה מחדש את שיטת ה'מדרגה החקלאית' (טרסה) לגידול קפה, בליבה של עיר הומה.
המקום מעניק למבקרים במקום הצצה לסיפורו של הקפה, מהשתיל עד לכוס, תוך סיור ברחבי החווה המבקר נחשף לאלמנטים חינוכיים המוטמעים בעיצוב המקום המסבירים את תהליך הקציר והכנת פולי הקפה לייצוא, וכמובן שאוהבי הקפה בנינו יוכלו להנות מכוס קפה טריה המבושלת במקום במומחיות רבה.
[tie_slideshow]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[/tie_slideshow]
6)The GrowHaus – דנבר, ארה"ב
GrowHaus היא חווה עירונית מקורה, ללא מטרות רווח, הפועלת מתוך חממה בגודל 1850 מ"ר (20000 sqft) בדנוור, שבקולורדו. GrowHaus מחויבת לקידום ולימוד תזונה בריאה ובת קיימא באמצעות גידול מזון בחווה, סדנאות לציבור, ותוכניות לימוד איכותיות.
[tie_slideshow]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[/tie_slideshow]
7)Moyo | מסעדה וחווה עירונית – קייפטאון, דרום אפריקה
מסעדת הנמל והחווה העירונית Moyo הנמצאת בשטח נמל מסחרי הומה בקייפטאון שבדרום אפריקה, תוכננה ועוצבה ע"י הסטודיו לעיצוב Tsai Design, ומיישמת שיטות גידול אקווהפוניות כדי לגדל דגים וירקות לשימוש המסעדה.
הרעיון מאחורי המסעדה והחווה האורבנית הוא להגדיל את השימוש בעיצוב ובטכנולוגיה בת קיימא. על גג המבנה של החווה העירונית ממוקם מערך פאנלים סולאריים המפעילים את המערכות הנמצאות במתחם, החל ממשאבות המים של המערכות האקווהפוניות ועד לאורות המסעדה.
מערכות הגידול האקוופוניות מציגות מספר בריכות דגים מוגבהות, מלאות בדגי אמנון ודגים אחרים, כאשר פסולת הדגים במים מזינה את הצמחים שבתורם מנקים את המים עבור הדגים. התוצאה היא, חווה אורבנית בת קיימא, המופעלת ע"י אנרגיית השמש, המגדלת דגים וירקות בשיטת הגידול האפקטיבית, נטולת הפסולת, והנקייה ביותר הזמינה למדע המודרני.
[tie_slideshow]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[/tie_slideshow]
8)Uit je eigen stad – רוטרדם, הולנד
פרויקט הUit je eigen stad משלב חווה עירונית גדולה בשילוב מסעדה וחנות, הנמצאים בחווה לא פעילה.
בדרך זו המזון המיוצר באזור התעשייה הישן נמכר, וההכנסה למשפחתו של האיכר מובטחת.
לחווה יש מודל עסקי מסודר ומנהל שיווק בצוות. המרכיבים העיקריים במודל העסקי שלהם, הם חנות ומסעדה על שטח חווה עירונית, המשרתת את העיר עם אוכל מקומי.
[tie_slideshow]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[/tie_slideshow]
9)משרדי חברת פסונה (Pasona) – טוקיו, יפן
החווה משתרעת על קומת הקרקע ובקומה הראשונה של בניין המשרדים החדש של חברת השמה וגיוס כח אדם יפנית.
שטח הבניין החדש הוא 20,000 מ"ר, וכ20% משטחו מוקדש לגידול ירקות טריים, עם למעלה מ -200 סוגי מינים מיוצגים.
מחוץ לבניין ניתן לראות את שדה האורז שתופס את לובי הכניסה, ואילו פרחים, עשי תיבול, מלונים וירקות שונים גדלים בחדרים אחרים.
מנורות לד חסכוניות באנרגיה מספקות את התאורה המדרשת לגידול הצמחים והתנאים האקלימים במבנה מבוקרים בקפידה רבה ע"י מחשב בכדי לייעל את היבולים.
פסונה וחברת האדריכלים שלה, Kono Designs, מקווים שהסביבה הירוקה תשמש השראה לעירונים, ותיתן להם הערכה מחודשת לחקלאות. הם מקווים לתרום להתחזקותם של האזורים הכפריים או לפחות לעלייה במספר החוות העירוניות בטוקיו.
[tie_slideshow]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[tie_slide]
[/tie_slide]
[/tie_slideshow]