קיץ טעים ובריא: מדריך גידול עגבניות הידרופוני למקצוענים

12024
גידול הידרופוני של עגבניות | מדריך מקצועי

כאשר אנו מגדלים עגבניות במערכת הידרופונית המים מחליפים את המדיום הטבעי בו יושבים שורשי הצמחים – האדמה. את הצמח לא באמת מעניין אם הוא באדמה או לא, מה שכן מעניין אותו, זה אם יש לו את האלמנטים החיוניים לקיומו במידות המספקות. מה חשוב לדעת? על מה להקפיד? איך לדשן? כל זאת ועוד במדריך.

אדמה פוריה מספקת את כל צרכיהם התזונתיים השלמים של הצמחים במינרלים, אלמנטים, מיקרו אלמנטים ואורגניזמים קטנים שנמצאים בה ויחד יוצרים מערכת אקולוגית אחת מתפקדת המאפשרת צמיחה בריאה.
בגידול הידרופוני עלינו לחקות את אותה מערכת אקולוגית וליצור לשורשים סביבה אולטימטיבית ממנה יוכלו להיזון כאילו הייתה הקרקע המושלמת עבורם.

מחקרים רבים הסיקו את הנוסחאות המדוייקות לגידול מוצלח בכל שלבי הגידול של צמחים ספציפיים המגודלים לצרכי מסחר, אך הם גם מצאו שלכל הצמחים יש מכנה משותף בצרכיהם העיקריים. חברות רבות יצרו דשנים מוכנים מראש על סמך אותם מחקרים המכילים את כמויות האלמנטים הממוצעות הנחוצות לרוב הצמחים ולמגדל ההידרופוני המתחיל יכולים להיות חיים קלים אם פשוט ישמע להוראותיהם.

אך מגדל הידרופוני שרוצה להבין את צרכיהם המדוייקים של הצמחים אותם הוא מגדל צריך להכנס מעט לעולם הכימיה והביולוגיה, אנו לוקחים אתכם עכשיו לעולמן של העגבניות.

צמחים צורכים 16 אלמנטים שונים מהאדמה , והם:

אלמנטים כימיים לגידול הידרופוני - מדריך גידול עגבניות

  • בשלבים המוקדמים של גידול עגבניות יותר מדי חנקן (N) גורם לצמיחה מהירה ועמוסה מדי , הצמח הופך 'שיחי' והדבר יכול לגרום לסדיקת ענפים וחריצים שמאוחר יותר גורמים לעגבניות מעוותות ולפרחים להקרב ולמות מבלי להניב.
    כדאי לשמור על רמת חנקן (N) של 60-70 PPM בשלבים המוקדמים של הגידול ההידרופוני.
  • על רמת הPPM ההתחלתי לא לחרוג מ-650, באם ישנה חריגה יש צורך בטיהור המים ע"י פילטר חול / פחם / אוסמוזה / אוזון וכו'.
  • במים ממקורות שונים כמויות שונות של סידן שבמדדים חריגים עלול לגרום להאטה בקצב הצמיחה, אם אתם מודעים לבעיית סידן במים שלכם, המעיטו במתן הסידן בדשנים.
  • יש לעקוב אחר רמת ה-PH שמשתנה עם הזמן ועלולה לחרוג מרמת ה-6.2 המומלצת. ודאו מדי יום-יומיים שרמת ה-PH נמצאת במדדים הנכונים. על טמפרטורת המים לנוע בטווח 18-25 מעלות צלזיוס.

ניהול תכנית תזונה נכונה צריכה להתחיל בהבנה של ריכוזי המינרלים בדשנים בחלקיקים למליון (PPM- PARTS PER MILLION) של האלמנטים השונים הנדרשים ע"י העגבניה .
ע"י שליטה במינוני האלמנטים , המגדלים יכולים לשלוט בצמיחה וביבול של הצמח.

הטבלה מציגה את האלמנטים המומלצים לעגבניה לאורך שלבי גדילה שונים במהלך העונה בערכות NFT.

טבלת אלמנטים גידול הידרופוני של עגבניות ** הטבלה יכולה להתאים גם לגידול מלפפונים ופלפלים במערכות הידרופוניות , אך פלפלים יצטרכו יותר חנקן (N) מוקדם יותר בעונה לעומת העגבניות.

  • אשלגן (K) גבוה מדי יגרום לבעיה בספיחת המגנזיום (Mg) והסידן (Ca) , שיוביל לסמפטומים של במחסור במגנזיום בעלים הנמוכים וריקבון פרחים בשלבים מוקדמים.
    האלמנטים המרכזיים לנהל הם החנקן (N) והאשלגן (K) מהסיבות שמצויינות למעלה.

דשנים מוכנים

דשנים הידרופוניםישנן מס' חברות שמייצרות דשנים מוכנים המכילים את נוסחת האלמנטים הספציפית שלהם. חלק מהדשנים הללו מכילים מגנזיום, חלק לא, אלו שלא יצטרכו השלמה של מגנזיום סולפט .

רוב הנוסחאות צריכות השלמת השלמות סידן (מסידן חנקני או סידן כלוריד)  ותוספת חנקן (ממס' מקורות אפשריים).
הנוסחאות מורכבות מערבוב אלמנטים ע"י התכנית המומלצת, הדשנים הללו מכילים כמות גדולה של אשלגן ומקשה על צריכת האשלגן והסידן ברמה הנדרשת לצמח.
הדבר יכול לגרום לצמיחת יתר כאשר יש יותר מדי אשלגן וכמות נמוכה של סידן במים (פחות מ50 PPM) משום שהאשלגן עלול להפריע לצריכת הסידן ע"י השורשים. הבעיה הזו משותפת לרוב הדשנים המוכנים מראש. השלמת סידן יכולה להתבצע מסידן כלוריד, אך יהיה זה עדיף פשוט למנן את האשלגן היטב.
בעיה קשורה היא שחלק מהדשנים המוכנים מכילים יותר מדי חנקן בכדי לספק השלמת סידן ע"י סידן חנקתי. אפשרי להעלות את רמת הסידן במים המדושנים ע"י אספקת הסידן החנקתי יחד עם סידן כלוריד. כל 150 גרם של סידן כלוריד (36%) ב-30 ליטר מביא ל-14PPM נוספים של סידן בפתרון הסופי שיסופק לצמחים.
הדשנים המוכנים מראש בהחלט קרובים ללספק את הצרכים של הצמחים לריכוזי המיקרו אלמנטים , למרות שחלקם גבוהים מהנדרש.

תגובה 1

  1. האתר לכאורה מיועד לכלל, שהם לא לגמרי מומחים בגידול צמחים.
    אבל לפי מאמר זה, ההסברים טובים אבל לא מובנים לכלל, כמו רמות של כימיקלים באדמה ו/או במים.
    הסבר קטן של איך ניתן למדוד / לראות את כמות האלמנטים הקיימים והחוסרים שיש להוסיף.
    תודה, אתר יפה מאד

השאר תגובה