אדמה, מים ואור. על פי דעה רווחת, אלו הם שלושת המרכיבים העיקריים לגידול ושמירה על צמחים בריאים. אבל מה אם נוציא את האדמה לחלוטין מהמשוואה ונגביל את נוכחות המים באופן משמעותי? האם עדיין נוכל לטפח צמחים בסביבה שכזו?
תקראו לזה "תופעה חקלאית" אם תרצו, אבל הצמחים מקבלים את הטיפול שהם זקוקים לו תוך כדי תהליך ידידותי לסביבה, ללא אדמה, ועם מעט מאוד מים. תהליך זה, המכונה אירופוניקה, מאפשר לצמחים לגדול באוויר/ערפל בסביבה שהיא נקיה מאדמה או כל מדיה אחר.
למרות שלא הושרשו באדמה, הצמחים הגדלים בשיטה האירופונית למעשה גדלים במעבדה של נאס"א החל משנת 1960 המוקדמת. למרות השנים הרבות שחלפו מאז, הניסויים הרציניים של נאס"א בגידול צמחים בחלל החלו בשנת 1990. ניסויים על סיפונה של מעבורת החלל ותחנת החלל הבינלאומית חשפו צמחים להשפעות של כוח המשיכה, ניסויים אלה השתמשו בעקרונות האירופוניקה; גידול צמחים בסביבת אוויר / ערפל ללא אדמה ומעט מאוד מים.
בשנת 1997, בוצעו מחקרים בחסות נאס"א על סיפונה של תחנת החלל "מיר". המדענים חקרו את צמיחתם של פולי ושתילי שעועית האזוקי שהיא למעשה שעועית אסיאתית בעלת אחוז חלבון גבוה. בעוד שהשעועית גדלה באפס כבידה, ניסויי בקרה דומים הועברו כדי לראות איך קבוצה אחרת של זרעים ושתילים הגיבו על פני כדור הארץ.
שתי קבוצות הצמחים דושנו עם חומרים אורגניים לתזונה ובקרת מחלות. בעוד שכל הזרעים נקלטו היטב, הזרעים על סיפון ה"מיר" גדלו יותר מאלו שעל כדור הארץ.
תוצאות המחקר של נאס"א על סיפון תחנת החלל "מיר" תרמו למערכות מהירות צמיחה המשמשות אותנו כיום על כדור הארץ. צמחים מתחילים משתילים או זרעים, ולאחר מכן מוחזקים באוויר בחדר המערכת האירופונית. מערכות השורשים המתפתחות תגדלנה בסביבה סגורה, מבוססת על אויר המרוסס באופן קבוע עם אדים עדינים, עשירים ומזינים.
מערכות גידול אירופוניות והידרופוניות מאפשרות ייצור מזון נקי, בצורה יעילה ומהירה. מאפשרות גידול צמחים כל השנה ללא הפרעה, וללא זיהומי קרקע, חומרי הדברה, ומשקעים.
מכיוון שסביבת הגידול היא נקיה וסטרילית, זה מקטין באופן משמעותי את הסיכויים להפצת מחלות בצמחים וזיהומים נפוצים באדמה ובמצעי גידול אחרים.
למערכת השורשים השוהה באויר יש גם יתרונות אחרים. השתילים לא נמתחים או נובלים בזמן ששורשיהם מתפתחים. ברגע שהשורשים מפותחים, ניתן בקלות להעביר את הצמחים לכל מצע גידול אחר, מבלי לגרום לשוק הצמחים שלעתים קרובות גורם לנסיגת צמיחה תקינה.
אירופוניקה יכולה להפחית את השימוש במים עד כ-98 אחוזים, שימוש בדשן עד כ-60 אחוזים, ושימוש בחומרי הדברה עד כ-100 אחוזים, כל זאת תוך מיקסום יבולים. הוכח גם שהצמחים הגדלים במערכות אירופוניות סופגים יותר מינרלים וויטמינים, מה שהופך את הצמחים לפוטנציאלית בריאים ומזינים יותר.
כדוגמא בואו נדבר על עגבניות. מגדלי עגבניות מסורתיים מתחילים את הצמחים בעציצים שלהם, להם ממתינים לפחות 28 ימים לפני העברתם לאדמה. בעזרת שימוש במערכת אירופוניקה מגדלים יכולים להעביר את הצמחים לחדר גידול ולאחר מכן להעבירם כעבור 10 ימים בלבד.
טכנולוגיה מתקדמת זו מייצרת שישה מחזורי יבול עגבניות בשנה, במקום 1-2 מחזורי היבול המסורתיים ואלה בהחלט חדשות טובות לאוהבי קטשופ.
משימות מוצלחות ארוכות טווח בחלל העמוק תלויות ביכולתם של הצוות לגדל חלק מהאוכל שלהם במהלך טיסה. גידולים אירופוניים הם גם מקור פוטנציאלי לחמצן טרי ומי שתייה נקיים. אבל חשובים לא רק משב הרוח הרעננה או מקלחת מהירה, כל גרם של מזון ומים המופקים על סיפון החללית מפחיתים את משקל המטען, ומאפשרים מקום למטען אחר שלא יכול להיות מיוצר על הסיפון.
עם טכנולוגיות ההידרופוניקה והאירופוניקה בפרט, קפיצה מעל הירח לא תיהיה שמורה רק לאגדות.
קראו את כל המאמר בspinoff – הצג PDF, 9.6 MB