האם דיוויין ג'ונסון, חולה סרטן סופני מקליפורניה, הוא האדם שיחסל את קוטל העשבים הפופולארי של חברת מונסנטו, ה'ראונד אפ'? לאחר ניצחונו בתביעה מול החברה שנתבקשה לשלם לו 289 מיליון דולר כספי פיצויים, יש הסוברים כי הסיכוי לכך בהחלט סביר וקיים.
דיוויין ג'ונסון עסק למחייתו בגננות בבתי הספר במחוז ביי בקליפורניה. כחלק מתפקידו וממטלת השמירה על רחבות בתי הספר ריקות מעשביית בר, השתמש ג'ונסון בקוטל העשבים הפופולארי בעולם של חברת מונסנטו תחת המותג 'ראונד אפ' כ-30 פעמים בשנה, כאשר הוא מערבב את החומר ומרסס ממיכל 200 ליטר תוך כדי נסיעה.
ג'ונסון מעיד כי בעת הריסוס פעמים רבות החומר כיסה את פניו וכי פעם אחת, כאשר ברז המיכל נשבר, החומר אף כיסה את כל גופו. לפי עורך דינו, ג'ונסון קרא את התווית, ריסס על פי ההוראות ואף יצר קשר עם החברה לאחר שהתפתחה פריחה על גופו, אך מעולם לא הוזהר כי הוא עלול לחלות בסרטן. בשנת 2014, התבשר ג'ונסון בן ה42, שלא יחייה מעבר לשנת 2020 משום שחלה בסרטן מסוג לימפומה שאינה הודג'קין.
'החומר הפעיל בראונד אפ אשר נקשר כמסרטן אנושי הוא הגלייפוסט – קוטל עשבים סיסטמטי. מיועד בעיקר לפגיעה בעשבוניים חד-שנתיים, הגדלים בקרבה לשדות חקלאיים. הגלייפוסט הוא קוטל העשבים הנפוץ ביותר לשימוש בארצות הברית. הגלייפוסט נרשם כפטנט על ידי חברת מונסנטו בשנות ה-70 תחת השם המסחרי "ראונד-אפ", כאשר תוקף הפטנט פג בארצות הברית בשנת 2000. שיטת הפעולה של חומר ההדברה מבוססת על פגיעה בפעילות אנזים המעורב ביצירת חומצות אמינו. חומר ההדברה נספג בצמח באמצעות העלווה.
הדובר של מונסנטו, החברה שעומדת מאחרי ראונד אפ אמר, כי הם מתכוונים לערער על הפסיקה. מונסנטו הכחישה קשר בין המרכיב הפעיל בראונדאפ גליפוסייט וסרטן ואמר כי אלפי מחקרים ביססו את העובדה שהגלסיפייט בטוח לשימוש; "ליבנו יוצא אל מר ג'ונסון ומשפחתו" אמר הדובר סקוט פרטרידג' "אך אנו נערער על החלטת בית המשפט ונמשיך להגן באדיקות על המוצר בעל 40 שנות היסטוריה של שימוש בטוח ושממשיך להיות מרכיב אפקטיבי, חיוני ובטוח לחקלאים ואחרים".
גו'רג' לומברדי, עורך הדין של החברה, טוען גם כי למחלה של ג'ונסון לוקח שנים להתפתח, כך שסביר כי החלה הרבה לפני שהחל לעבוד עם בתי הספר של המחוז. למרות זאת, חבר המושבעים של בית המשפט העליון במדינה לאחר יומיים וחצי של דיונים מעמיקים, פסקו לטובת ג'ונסון וקבעו כי המוצר תרם להתפתחות, לפחות חלקית, של מחלת הסרטן שלו ושהחברה צריכה לסמן אותו באזהרה בנוגע לסיכון הבריאותי שהוא מכיל. לפי פסיקתם ג'ונסון יקבל 39 מיליון דולר כפיצויים ועוד 250 מיליון דולר פיצויים עונשיים. 'מונסנטו פעלה בזדון בדיכוי ובמרמה ויש להעניש אותה על התנהגותה' אמרה השופטת סוזן רמוס בולאנוס.
הסוכנות להגנת הסביבה הודיעה כי המרכיב הפעיל של הראונד אפ בטוח לשימוש עבור אנשים כאשר נעשה על פי ההנחיות בתווית, אך הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן הממוקמת בצרפת, אשר הינה חלק מארגון הבריאות העולמי, סיווגה את החומר כמסרטן אנושי סביר בשנת 2015 ובנוסף מדינת קליפורניה הוסיפה את הגלייפוסט לרשימת הכימיקלים הידועים כמסרטנים. אולם בבדיקה חוזרת שנערכה בנובמבר 2015 על ידי האיחוד האירופי נמצאו ליקויים באופן ביצוע הבדיקות. האיחוד האירופי ביצע סדרת בדיקות חדשה ובסופה הוכרז שמדובר בחומר שאינו רעיל ואינו מסרטן.'
מאות תובעים נוספים טוענים שהראונד אפ גרם לסרטן להם או ליקיריהם ובעצם הפסיקה קיבלו אור ירוק להמשיך למשפט בתביעותיהם נגד החברה למרות טענתה כי החומר אינו מסרטן. הם מציגים תיקים שאומרים שמונסנטו ידעו על הסיכון של הרכיב במשך שנים אך כשלו באזהרת הקונים. השופט האמריקאי המחוזי וינס חרבריה אמר בעבר ששלושת המומחים שקושרים את הגלייפוסט ואת הלימפומה שאינה הודג'קין אינה 'מדע זבל'. 'היום בית המשפט אישר את מה שאנחנו יודעים מאז שהחלה החקירה שלנו, שמונסטו ידעו שהראונד אפ מכיל חומרים גורמי סרטן וכשלו בלהוריד את המוצר מהמדפים כדי להגן על האנשים. החברה בחרה בצע ורווח תאגידי על פני אנושיות' אמר מיכה דורג' מחברה משפטית בדלאס שמייצגת תיקים דומים.
בעבר מונסנטו תבעה את המשרד לאיכות הסביבה בקליפורניה על שהכליל את הגלייפוסט ברשימת החומרים גורמי הסרטן, אך היא הפסידה.