כיום נהוג להאכיל חיות משק בפסולת מזון של בני אדם ובמספוא. חקלאים רבים מחפשים דרכים מזינות, יעילות וזולות יותר להאכלת החיות שלהם ויתכן מאוד שגם במקרה הזה, הידרופוניקה היא הפתרון. פרטים בהמשך הכתבה.

האכלת חיות משק בגידולים הידרופונים

האם מספוא הידרופוני הוא פתרון מעשי להאכלת פרות, כבשים, עזים וחיות משק אחרות?

למרות שהשיטה ההידרופונית לייצור מספוא מתוארכת אחורה לשנות ה-30 של המאה ה-20, מתעורר בשנית עניין חדש במספוא הידרופוני להאכלת חיות משק.

הידרופוניקה היא שיטת גידול שאינה משתמשת באדמה אלא מבוססת כולה על מים עם חומרים מזינים שזמינים לשורשי הצמחים. ישנם יתרונות רבים להידרופוניקה, אך משום שהנבטת המספוא אין בה כדי לתת פרי או אפילו פרח, היתרון הבולט ביותר עבור בעלי המשקים הוא העובדה ששימוש נכון בשיטה ימקסם את הפוטנציאל הגנטי של הצמח גם מהפאן של הערך התזונתי ושעלות הייצור בסופו של דבר יורדת יותר ויותר לעומת רכישת מספוא בשוטף.

מערכות גידול הידרופוניות מייצרות יותר מזון בתקופה קצרה יותר לעומת גידולי אדמה ומאפשרת לחקלאים אספקה שוטפת שאינה תלויה בעונות השנה, במזג אויר, באדמה או ממשק ממטרות. מערכות הגידול ההידרופוניות לרוב אוטומטיות לחלוטין ומצריכות תחזוקה מינימאלית, עובדה זו שווה זהב לחקלאים שמבזבזים זמן יקר על גידול המזון לחיות שלהם או שרוכשים אותו בכסף רב מדי חודש.

מספוא הידרופוני

בנוסף למה שצוין עד כה, יתרון נוסף הוא סילוק חומרי ההדברה והריסוסים מהמזון וזאת הודות לכך שלרוב מערכות הגידול נמצאות במקום מוגן ומבודד למזיקים ומחלות אשר מאפשר לזרעים להנביט ולצמוח ללא הפרעה. מערכות הגידול הללו עובדות מסביב לשעון בכל ימי השנה והן מייצרות כמות אחידה של מספוא ובאיכות אחידה – ללא שום תלות במזג האויר.

ניתן לגדל את המספוא בשיטה ההידרופונית ממש כשם שניתן לגדל ירקות, פרחים, תבלינים וכו'. לרוב מערכות ייצור המספוא ההידרופוניות נמצאות בשימוש לגידול נבטי דגנים כמו: שעורה, שיבולת שועל, חיטה, דורה ותירס, או קטניות כמו: אלפלפה, תלתן ואפונה לפרות. לרוב השעורה נמצאת בשימוש הרחב ביותר משום ערכה התזונתי הגבוה.

מערכת גידול מספוא הידרופונית בדר"כ מורכבת ממסגרת מלאה מדפים אשר עליהם מורכבים מגשי פלסטיק או מתכת. לאחר השרייה לילית מפזרים שכבה של הזרעים על המגשים. במהלך תקופת ההנבטה יש לשמור את הזרעים לחים – אך לא רטובים, יש לספק להם לחות ו(לפעמים) תזונה, בדר"כ באמצעות מערכת ריסוס או טפטוף. חורים במתקני המגשים מנקזים את עודפי המים למיכל המים המרכזי.

הזרעים בדר"כ ינבטו תוך 24 שעות וב5 עד 8 ימים הם יצמיחו עשב לגובה של 15-20 ס"מ. בתום הצמיחה ניתן לקחת את שטיח העשב שגידלנו ולשים אותו במיקסר או לתת אותו בהאכלת יד ישירות לחיות. החיות יאכלו את הכל – את הזרעים, השורשים והעשב, הבזבוז הוא מינימאלי לחלוטין.

החסרון הבולט ביותר של בניית מערכת הידרופונית להאכלת בעלי חיים הוא מחיר הקמת הפרוצדורה. ישנו צורך בהשקעה כספית ראשונה גדולה יחסית אשר יכולה להפוך את האפשרות הזו להרבה פחות מושכת בעיניי החקלאים והחוואים. יחד עם זאת, אם מסתכלים על התמונה הגדולה – היתרונות של ההידרופוניקה הופכים את הפאן הכלכלי שבאופרציה למשתלם יותר ככל שהזמן עובר, ככל שנחסכים יותר מים, ככל שיש יותר זמן גידול בשנה, ככה שהצמיחה מהירה יותר – כך החוואי יחסוך יותר.

היום נמכרות ערכות מוכנות במתכונת Plug & Play לגידול מספוא הידרופוני, את חלקן תוכלו למצוא כאן.

יש לכם שאלות? כתבו לנו בתגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *