עוד ממש מעט והסתיו יעמוד בפתח, ישיר עליו, ישלח את הנחליאלי וגם את החצב, וזה יהיה הזמן המושלם בו נוכל לשתול את אחד המצרכים הנצרכים בעולם (ויתכן מאוד שגם במטבח שלכם) – תפוחי אדמה.
אם יש משהו שגורם לרוב האנשים לא להתחיל בפרוייקט בגינה למרות התמורה שהוא עתיד לתת – זה הקושי הפיזי והיוקר הפיננסי שהפרוייקט דורש מהם.
גינון ביתי הוא אתגר לא פשוט לחלקנו וגידול תפוחי אדמה בתוך קרקע הגינה זה אתגר של ממש. צריך לעדור בה, להפוך אותה, לדשן אותה, לבנות לה ערוגות ולחפות אותה – וזה רק חלק מתהליך השתילה. למזלנו, ישנם רבים ברחבי הרשת שמצאו דרכים קלות בהרבה לשתילת תפוחי אדמה וקצירתם, ואנו אספנו עבורכם את הרעיונות הטובים ביותר, כדי שבמקום להתעצל ולוותר מראש – בעוד שלושה עד חמישה חודשים כבר תתחילו לשלוף את תפוחי האדמה שלכם! כמה תפוחי אדמה? צפו בסרטון כדי ותידהמו מהכמות שניתן לגדל באדנית אחת בלבד.
מה חשוב לדעת על גידול תפוחי אדמה
- תפוח האדמה, החלק האכיל בצמח, הוא פקעת שצומחת על שורשי הצמח
- אפשר לגדל תפוחי אדמה מזרעים / מחיתוך עיניים בגודל של 2.5 ס"מ לפחות / שתילת תפוח אדמה שלם
- מיקום שתילת תפוח האדמה צריך להיות בשמש מלאה
- קצב צמיחת תפוח האדמה מהיר וגבעוליו עשויים להגיע גם לגובה של מטר
- בכל פעם שפקעות הצמח נראות באדמה יש לכסותם בשכבה נוספת של אדמה
- דורש השקייה מרובה וגיזום, אך עם זאת המנעות מעודף השקיה שתגרום לריקבון
- יש לדשן היטב את האדמה בקומפוסט
- רגיש לכנימות, קימחון וכימשון
- שתילה בספטמבר / ינואר
- הוצאת הפקעות לאחר 90-150 יום
- לשם הארכת 'חיי המדף' של הפקעות יש לגזום את גבעולי תפוח האדמה ולהשאיר את הפקעות באדמה שבועיים לפחות על מנת שיצרו קליפה
גידול תפוח אדמה בסל כביסה
אל תזרקו את סל הכביסה הישן שלכם, הוא מושלם לגידול תפוחי אדמה משום שהוא מאפשר התחלה נמוכה ללא פגיעה בתנאי התאורה ואת כיסוי הפקעות ככל שהן גדלות. ניתן לחפות בקש את שולי הסל למניעת בריחת אדמה.
גידול תפוח אדמה בשק
גידול תפוחי אדמה בתוך שקים די שכיח אצל חובבי הגינון. השתילה מתחילה בכמה עיניים גדולות של תפוח אדמה ואדמה מועשרת שמכסה אותן, כאשר אנו מקפלים את צידי השק בהתאם לגובה האדמה. ככל שהגבעולים גבהים והפקעות מבצבצות אנו נוסיף עוד ועוד אדמה ונתאים את גובה השק כך שיכיל את האדמה אך לא יחסום את האור.
ניתן להשתמש בשקי בד, שקי גזם, שקי זבל מתכלים ואפילו למצוא שקים ייעודיים לגידול תפוחי אדמה בחנויות.
ערוגת משטחים לגידול ביתי של תפוחי אדמה
כמו תמיד, המשטחים האהובים שאנו מוצאים זרוקים במזבלות מקומיות ובצידי הדרכים, מעניקים לנו פתרון יעיל, עמיד וטבעי לגידול הירק האהוב עלינו. בתיחום של 4 משטחים נוכל ליצור ערוגה גבוהה מספיק ועם די אור כדי להניב כמות יפה של תפוחי אדמה. על מנת למנוע את בריחת האדמה לצדדים ניתן להקיף את המשטחים ברשת או גדר.
תיחום ערוגה עם רשת או גדר
גם כאן פתרון התיחום בעזרת רשת עונה על צרכי תפוח האדמה בחיפוי נוסף ככל שהוא צומח. קחו רשת או גדר ישנה וצרו ממנה עיגול. את קצוותיה סיגרו בעזרת אזיקונים, העמידו אותה על האדמה ושימו את השכבה הראשונה של אדמת השתילה ואת תפוחי האדמה שאתם שותלים.
שתילת תפוחי אדמה בצמיגים
כולנו מכירים את הצמיגים כחומר גלם חינמי וכיפי ליצירת אדניות, כסאות ואפילו בריכות דגים! החסרון הגדול ביותר שלהן נובע מהיותן צמיג שעלול לפלוט חומרים אל האדמה בשימוש ארוך טווח. לכן, אנו ממליצים קודם כל להשתמש בשיקול דעת האם זו השיטה שמתאימה לכם ושנית לנקוט באמצעים מונעים כמו חיפוי דפנות הצמיגים בקרטונים וחציר. בכל אופן, שיטה זו הובאה לכאן משום הזמינות הרבה של חומר הגלם, שכיחות השימוש בה והקלות הרבה שניתן להגביה ככל הנדרש את ערוגת תפוחי האדמה על ידי הוספת צמיגים לפי הצורך.
מגדלים תפוחי אדמה? שילחו לנו תמונות ונפרסם אותן בפייסבוק שלנו!
היי – האם הנ"ל תופס גם לבטטות?
לא, בטטות אינן צריכות כיסוי מתמיד והן גדלות בשורשי הצמח במקום במפרקיו.
אפשר לקבור עמוק בדלי תפוא, כשהדלי מלא באדמה עד סופו?
פקעות תפוח האדמה אותם אנו אוכלים, גדלות דווקא בחיבורי הענפים שיוצאים בנוף הצמח ולכן מומלץ לכסות ככל שהצמח גדל, ואף להוריד ענפים חדשים לפני הכיסוי באדמה.
מה תדירות ההשקיה?