ההתרגשות בשיאה! אחרי קיץ חם וארוך במיוחד, הגשם הראשון כבר ביקר כמעט בכל חלקי הארץ ואנו כאן מחכים בזרועות פתוחות לחורף שיגיע וירווה את הגינות והשדות שלנו.

האויר הנקי, הריח של האדמה, השמיים האפורים והקור שמדגדג את עורנו, הם חלק מהמאפיינים את החורפים הלא קשים במיוחד של ישראל, אך יחד עם זאת, תמיד ישנה נקודת שיא שמגיעה בדר"כ בחודשי ינואר-פברואר, ומורידה עלינו מטחי גשמים, ברד, רוחות עזות ולעיתים אפילו שלגים, שעלולים לפגוע בצמחים שבגינתנו.

הברד משאיר את הצמחים שלנו עם קרעים בעלים, הרוח מכופפת ולפעמים שוברת את הגבעולים,  הגשמים העזים מטביעים צמחים צעירים ובסופו של דבר, אנו נותרים עם גינה מאותגרת שצריכה להתמודד עם שיקום במקום עם שגשוג.

על מנת למנוע את הנזקים הצפויים לפקוד את גינתנו, ביכולתנו להערך מראש ולגונן על הצמחים הרגישים יותר במגוון אופנים ואפשרויות, אספנו עבורכם  דוגמאות מרשת האינטרנט שמדגימות כיצד גם הגינה שלכם תוכל לעבור את החורף הקרוב בשלום.

  1. מיני חממה – תעלות פוליאתילן

פתרון נפלא להגנה על שורה שלמה של צמחים מפגעי מזג אויר קשים. אופן היישום הוא שימוש באלומיניום, נחושת או אפילו צינורות פלסטיק על מנת להקנות מסגרת עליה נפרוס את הפוליאתילן כחיפוי.
הדגש המרכזי הוא בחירה במוטות / צינורות קשיחים אך גמישים והכנסתם לאדמה כשהם מעוקמים בחצי עיגול, חשוב להכניס לאדמה את קצוות המוטות לפחותעד כשליש מגובה התעלה ולהדק את הקרקע היטב.
את הניילון ניתן לתפור על המוטות עצמן או להניח עליו אבנים כבדות לאורך כל התעלה משני צידיה שיוודאו כי לא יעוף לשום מקום.

קרדיט: waitrosegarden תעלת גידול מחופה בפוליתילן
קרדיט: waitrosegarden
תעלת גידול מחופה בפוליתילן

2. חיפוי ניילון לצמחים בגובה בינוני

התמונה הזו מדגימה כיצד ניתן לחפות צמחים אינדבידואלית בגובה בינוני.
קחו רשת ממתכת כלשהי, ניתן גם גדר סטנדרטית ממתכת מגולוונת, והקיפו איתה את העציץ, האדנית או הצמח שברצונכם לחפות. במידה ומדובר על צמח בלבד הכניסו את הרשת כ-15 ס"מ לתוך האדמה והדקו אותה היטב.
מעל לגדר שיצרתם (שיכולה אף לשמש כהדלייה במידה ויש צורך) שימו שקית שקופה הפוכה, רצוי עשויה מניילון עבה ועמיד וחירצו בה פתחים קטנים לכניסת אויר. קישרו את השקית לגדר עם אזיקונים או חבלים ואל תשכחו להסיר אותה כשהסופה שקטה.

קרדיט: masterofhort מומלץ לא לסגור את הניילון לאורך זמן
קרדיט: masterofhort
מומלץ לא לסגור את הניילון לאורך זמן

3. קורת גג שקופה להגנה בלתי סלקטיבית

אם יש לכם גינה ביתית מגוונת וצפופה, כזו שהסדר והיופי שבה נובעים מאי סדר ומגוון מרנין לב, צרו פתרון כוללני לצמחים כולם – גג.
ניתן ליצור מסגרת מעץ, אלומיניום או אפילו PVC כאשר החלק החשוב ביותר הוא קיבוע המסגרת לאדמה או לקיר תומך. חפו את המסגרת בגג שקוף ובכך תיצרו פתרון קבוע ונהדר לכל תקופת החורף.

קרדיט: Laxap
קרדיט: Laxap

4. חיפוי עציץ בודד וגבוה

רעיון מקסים שמצאנו ברשת ועושה שימוש במטריה וחיפוי פוליאתילן על מנת להגן על עציץ גדול ובודד. קבעו את המטריה במרכז העציץ, הקיפו את כל היקף הצמחים עד לכ-15 ס"מ מחלקו העליון של העציץ וקישרו מסביב לקיבוע.

קרדיט: Brollys הגנה לעציץ אהוב לזמנים קיצוניים של ברד ורוחות
קרדיט: Brollys
הגנה לעציץ אהוב לזמנים קיצוניים של ברד ורוחות

5. מיני חממה משולבת ערוגה מוגבהת

נתקלנו במדריך הזה שמפרט צעד אחר צעד את אופן הבנייה של חממה ביתית משולבת ערוגה מוגבהת כמו זו בתמונה. כמובן שאם התברכתם בידיים טובות מדובר בפתרון נפלא לגידול והגנה על הצמחים בחורף הקרוב (וגם בקיץ). מומלץ ביותר!

קרדיט: apartmenttherapy חממה ביתית לבניה עצמית
קרדיט: apartmenttherapy חממה ביתית לבניה עצמית
חממה ביתית נפתחה - עשו זאת בעצמכם! קרדיט: apartmenttherapy
חממה ביתית נפתחה – עשו זאת בעצמכם! קרדיט: apartmenttherapy

6. חממה מתקפלת על הקיר במינימום כסף

אחד הרעיונות המדליקים שניתן למצוא באינטרנט הוא החממה המתקפלת הזו שתופסת ממש מעט מקום, נפתחת בעת הצורך ועולה לדברי הוגיה עד 50$, אהבתם? מעולה! כי יש גם סרטון הדרכה שלב אחר שלב שינחה אתכם לבניה מהירה של חממה נוחה וזולה כמו זו. הטמפרטורות נמוכות במיוחד, הגשם מתחזק והברד מתקרב? תוך שתי שניות תוכלו לכסות את הצמחים שלכם ולהגן עליהם. אגב, גם בקיץ.

חממה מתקפלת
פשוט וגאוני! קרדיט: Bonnie Plants

7. בקבוקים הפוכים להגנה על צמחים צעירים

שתלתם מחזור חדש שלא הספיק לגדול ולהתחזק ועומד שם חסר אונים למול האקלים החורפי? זהו אולי הפתרון הפשוט והזמין ביותר – בקבוקי פלסטיק הפוכים כחממה מיניאטורית.
במידה והצמחים קצת יותר גדולים וזקוקים ליותר מקום יש אפשרות להשתמש בגלונים ריקים של מים, גלוני חלב או כל מיכל שקוף גדול אחר שניתן להפוך על הצמח.

קרדיט: content.ces.ncsu.edu הגנה מצויינת על הקטנטנים.
קרדיט: content.ces.ncsu.edu הגנה מצויינת על הקטנטנים.

יש לכם רעיונות נוספים? יישמתם משהו בגינה הפרטית שלכם שתירצו לשתף עם הקוראים של המגזין? כתבו לנו בתגובות או באזור 'יצירת קשר' ונשמח להעלות גם את הרעיונות המצויינים שלכם לאתר.

בהצלחה!

3 Responses

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *