אחד האתגרים בגידול תות שדה בגינה הוא שתילתו באופן שלא יפגע בשלוחותיו ומניעת הריקבון שנוצר בעקבות מגע התות עם לחות האדמה ומזיקים. אך מה אם נאמר לכם שבפשטות יחסית, בעזרת כמה עציצים ובקבוק פלסטיק תוכלו לבנות מגדל תותים שימנע את הבעיות הללו וגם יחסוך לכם זמן ומקום? בואו נתחיל!
הכתבה מבוססת על פרוייקט מאתר A PIECE OF RAINBOW
תותים הם דרכם של הטבע לפנק אותנו, פשוט ככה! הם ממתקים אדמדמים וטעימים, שלעומת מתחריהם הממתקים התעשייתיים, מכילים בתוכם לא רק עונג לחך, אלא גם סגולות רפואיות אמיתיות, יתרונות בריאותיים משמעותיים, מעט מאוד קלוריות ואפילו יוכלו לספק כמה יתרונות קוסמטיים.
גידול תות שדה ידרוש מאיתנו תנאי שמש מלאה והשקייה סבירה. השותלים בסתיו יוכלו להנות מפירות בחורף ועד סוף מאי בטיפול מסור.
המתקן שנבנה לשתילת התותים מורכב מעציצים רגילים בנפח של 20 ליטר כאשר בכל עציץ ניתן לגדל 12 שתילי תות. החליטו בעצמכם כמה עציצים אתם צריכים לפי כמות השתילים הרצויה.
מה נחוץ לנו?
- דליי שתילה (עציצים) בנפח 20 ליטר עם חורי ניקוז בתחתית (כמות דליים לפי כמות רצויה של שתילים)
- מקדחה + כוס קידוח (לא גדולה יותר מ-4 ס"מ למניעת בריחת אדמה)
- בקבוק שתייה בודד מפלסטיק בגובה הדלי (לכל מגדל בקבוק עליון אחד)
- אדמת שתילה מנוקזת ומועשרת בקומפוסט והומוס
- מעט חצץ / טוף
- שתילי תות
שלב 1: צרו פתחי שתילה על הדליים
ראשית נסמן 12 עיגולים ובעזרת המקדחה וכוס הקידוח ניצור כ-12 פתחי שתילה מסביב לדליים (פתחים קטנים מונעים בריחת אדמה) במרחקים שווים האחד מן השני.
שלב 2: נקבו את הבקבוק
חיתכו את חלקו התחתון של הבקבוק וחוררו חורים קטנים בפקק ולכל אורכו של הבקבוק. הבקבוק ישמש אותנו בעת ההשקייה כמאגר מים ויאפשר פיזור איטי, אחיד ומבוקר של המים באדמת השתילה (בנוסף מונע סחף של אדמה והצפה מהירה מדי). לשם הבדיקה: השאירו את הפקק מחובר לבקבוק, מלאו אותו מים ובידקו האם המים מטפטפים או זורמים החוצה. אם המאגר התרוקן במהירות הכינו חדש עם חורים קטנים יותר.
יש לשים בקבוק רק בדלי העליון.
שלב 3: מקמו את המאגר ושיתלו
מקמו את המאגר שיצרתם מהבקבוק במרכז הדלי והתחילו למלא אדמה סביבו ולשתול תותים בהדרגה. הכינו מראש אדמה מדושנת ומנוקזת בעלת אחיזת מים טובה. מומלץ מדי שבוע-שבועיים בהשקייה להוסיף תה קומפוסט / תולעים / מים עם הפרשות דגים / דשן נוזלי להעשרת האדמה וחיזוק הצמחים.
לאחר שמילאתם את האדמה ושתלתם את התותים, כסו את חלקה העליון בחצץ או טוף בכדי למנוע בריחת אדמה מרוח, גשם או השקייה.
חיזרו על אותה הפעולה גם בדליים האחרים שמיועדים לשמש אתכם כקומות התחתונות – רק שבהם אין צורך בבקבוק ובאבנים.
שלב 4: בנו את מגדל התותים שלכם!
העמיסו את דליי התותים שלכם האחד על השני. שימו לב, אם ברצונכם להיות מסוגלים להזיז את מיקומם בגינה מדי פעם, המנעו מהעברת עמוד מרכזי בין כולם לשם מתן יציבות וצרו מגדלים נמוכים יותר של כ2-3 דליים. אין ספק שגם כך זה סופר נוח וחסכוני במקום!
בשבוע הראשון התותים ששתלתם יהיו בשוק ומעט חלשים. השקו אותם היטב, ספקו להם צל ונסו לא לגעת בהם או להזיז אותם עד אשר יתאוששו וישובו לשלב הצמיחה.
הקפידו לסובב את המגדלים בכל שבועיים על מנת שכל התותים על המגדל יקבלו שמש במידה שווה ככל הניתן.
זהו.
פרוייקט פשוט ופרקטי במיוחד, במידה וניסיתם בבית שילחו לנו ואנו נפרסם את התמונה בקבוצת הפייסבוק של NATURE TECH.
הפרוייקט הוצג לראשונה בA PIECE OF RAINBOW
הרעיונות שלכם ממריצים אותי לבצע אותם
רעיונות יפים מאוד, שלמרות הגינה הגדולה יחסית, אני מתכוון לבצע את העבודות המוצעות. לדעתי, זה יוסיף יופי ויחודיות מסביב לגינה וזה נראה קל ונוח מכל הבחינות.
תודה על כל הרעיונות המעניינים.
בצורה של מיגדל איך ממלאים מיים לבקבוק התחתונות
מאחר ולדלי העליון יש חורי ניקוז בתחתיתו עודפי המים ממשיכים לחלחל עד למטה.
האם יש למישהו בקבוצה ניסיון עם גידול תותים באזור ירושלים, במקום עם רוחות מערביות חזקות? אם כן, אשמח לדעת אם הצליח ולקבל טיפים. תודה מראש.
המים באמת יגיעו לדלי התחתון? או שהשתילים התחתונים עלולים חסבול מחוסר מים?
מה תדירות ההשקיה וכמות ההשקיה? תודה