10 מזונות שאפשר לגדל מחדש משאריות מטבח

99480
תפוח אדמה עם ניצנים לגידול חוזר

אחד הדברים היותר מגניבים בצמחים זו היכולת שלהם להתפתח לצמח שלם גם מחלק קטן כמו גבעול, שורש, עלה או אפילו כמה תאים בודדים. היכולת הזו מעניקה לנו את האפשרות ל'שכפל' צמחים בעלי גנטיקה זהה לצמח האם או לגדל צמח אחד שיניב לנו תוצרת שוב ושוב.

כמובן שרמת הקושי לגידול חוזר משתנה מצמח לצמח וישנם אף צמחים שלא ניתן לגדל באופן הזה, אך בדיוק בשל כך אספנו עבורכם צמחים נבחרים שתוכלו לגדל בקלות יחסית משאריות המזון שיש לכם במטבח.
טיפ להצלחה: החליפו מים בתדירות גבוהה. מים רעננים שמספקים חמצן יעודדו צמיחה מהירה של שורשים, ענפים ועלים.

1. בזיליקום

באופן יחסי הבזיליקום הוא אחד הקלים לגידול מחדש. מה שעליכם לעשות הוא לקחת ייחור בגודל של כ-10 ס"מ ולהניחו בתוך כוס זכוכית עם מים כאשר חשוב מאוד להקפיד שהעלים אינם נוגעים בם. השאירו את הכוס במקום מואר אך ללא חשיפה ישירה לשמש ולאחר מספר ימים אתם אמורים כבר לראות שורשים שמתחילים לבצבץ מהייחור. כאשר השורשים מגיעים לאורך של כ-5 ס"מ יש לשתול את הבזיליקום באדמה או בערכה הידרופונית.

2. חסה

חסה וכרוב הם ירוקים קלים למדי לגידול חוזר משאריות. קחו את החלק התחתון של החסה (זה שלא נכנס לסלט שלכם) והניחו אותו במיכל קטן עם מעט מים (יכול להיות גם כוס) כך שיכסו רק את החלק התחתון. את המיכל שימו במקום מואר בתוך הבית ופעמיים בשבוע רססו מעט מים על העלים. שורשים אמורים להתחיל להופיע תוך 3-4 ימים וכך גם העלים. ברגע שהעלים והשורשים מגיעים ל-5 ס"מ ניתן לשתול את החסה באדמה או בערכה הידרופונית.

3. ג'ינג'ר

קרדיט: California Gardening

 

שורש ג'ינג'ר קל מאוד לגידול מחדש על אף שדורש סבלנות רבה. כמובן שמרגע שהתחלתם תוכלו לשמור על אספקת הג'ינג'ר שלכם לאורך זמן, כל שעליכם לעשות זה לקחת ג'ינג'ר אחד שקניתם בסופר ולשתול אותו באדנית גדולה עם אדמת גידול. בעת השתילה יש לשים לב שבליטות הניצנים מופנות כלפי מעלה. לאחר שבועיים עד שלושה חודשים תוכלו להבחין בשורשים ובצמיחה חדשה ולאחר כשנה האדנית שלכם צפויה להיות מלאה בג'ינג'ר שיוכל לגדול שוב ושוב.

 4. בטטה

גידול בטטה בכוס מים

אם יש לכם שטח אדמה ומקום טוב לתת לצמח מטפס יפהפה בעל פרחים ורודים – סגולים להתפרס, אז הבטטה זה הירק המושלם שאתם צריכים לקחת מהמטבח לגינה. את הבטטה מגדלים ממש כמו תפוח אדמה רגיל, עליכם לחצותה לשניים ובעזרת קיסמי שיניים לתלות אותה על כוס חצי מלאה כאשר חצי מהבטטה במים וחצי בחוץ. כאשר ניצנים מתחילים לצמוח הם יצמיחו גם שורשים משל עצמם ועליכם לחתוך את הניצנים עם השורשים ולשתול אותם באדנית גדולה או מיטת גידול שהכנתם מראש.

5. באק צ'וי

באק צ'וי
קרדיט: New Age Gardening

ממש כמו החסה ניתן לגדל את הבאק צ'וי מהחלק התחתון של הצמח בתוך מיכל עם מים רדודים. כאשר הוא מתחיל להוציא שורשים ועלים באורך של כ-5 ס"מ ניתן להעביר אותו לאדנית או לגינת הירק.

6. בצל
קרדיט: miro.medium.com

בשביל לגדל בצל חדש מבצל קיים עלינו לחתוך כ2-3 ס"מ מחלקו התחתון ולהקפיד שלא לשבור את השורשים היבשים. הניחו לבצל להתייבש למס' שעות עד יום במקום יבש ומוצל. כאשר שטח הפנים התייבש מעט נשתול את הבצל באדנית עם אדמת שתילה כשחלקו העליון חשוף לאויר ושורשיו באדמה. תוך מספר ימים הבצל יתחיל לגדל שורשים וניצנים ותוכלו להנות ממנו שוב.

7. סלרי
קרדיט: Buzzfeed

גם הסלרי נכנס לקטגוריית שאריות המזון הנוחות ביותר לגידול חוזר. כל שעלינו לעשות זה לחתוך את חלקו התחתון ולהניח אותו בקערית עם מעט מים חמים. השאירו את הקערית בשמש ישירה ככל שניתן בכל יום ותוך כשבוע תוכלו להבחין בעלים שמתעבים וצומחים מהמרכז. כאשר הצמיחה החלה ניתן לשתול את הסלרי באדנית עם אדמה גידול מפנקת ולהשתמש בו שוב ושוב.

8. לימונית (למון גראס)

קרדיט: buzzfeed

 

אוהבים לתת לתה טעם לימוני באמצעות עלה למון גראס קטן? איזה יופי, תוכלו לגדל שיח שלם! שיח למון גראס מורכב מקבוצות עלים רבים שכל אחד מהם מכיל עלים קשיחים שעוטפים אחד את השני. קחו קבוצת עלים שכזו והכניסו אותה לכלי עם מים שמכסים כ4-5 ס"מ מחלקה התחתון. הקפידו להחליף את המים כל 2-3 ימים ותוך שבועיים לערך תוכלו להבחין בשורשים שמבצבצים בתחתית ועלים חדשים שצומחים מהמרכז. כאשר השורשים ארוכים מספיק ניתן להעביר את השתיל לאדנית עם אדמה, להניחו במקום שמשי ולפנק במים, זהו.. השיח שלכם בדרך.

9. בצל ירוק

מאתר modernparentsmessykids

קרוב לודאי שניתן להכתיר את הבצל הירוק לצמח שהכי קל לגדל משאריות. כל שעליכם לעשות הוא לחתוך כ2-3 ס"מ מאזור השורשים של הבצל ולהניח אותו בכוס עם מעט מים. את המים יש להחליף מדי יום ובצל ירוק יתחיל לצמוח כבר ביום – יומיים הראשונים. כאשר מערכת השורשים מתפתחת ניתן לשתול אותה באדנית או במערכת הידרופונית וסביר להניח שתוך חודש לערך יהיה לכם מספיק בצל ירוק כך שתוכלו להפסיק לקנות אותו בסופר.

10. תפוח אדמה

 

ודאי קרה לכם לא פעם כשניצנים החלו לצמוח מתפוחי אדמה אצלכם במטבח, ואכן, לגדל תפוח אדמה זה די פשוט אם לומדים את העקרון. ראשית חתכו חתיכות של כ-3 ס"מ באזור גומות הניצנים כאשר תפו"א אחד אמור לספק 3-4 חתיכות כאלה. הניחו את פיסות תפוח האדמה להתייבש במשך הלילה ולמחרת שיתלו אותם בעומק של כ-10 ס"מ באדמה כאשר אתם מודאים שגומות הניצנים פונות כלפי מעלה. מספר שבועות יחלפו עד שתראו את צמיחתו של התפוח אדמה ולכשהצמיחה תגיע לפני השטח הקפידו לכסות את הגבעולים באדמה נוספת ולהשאיר כ-10 ס"מ בלבד של גבעול ועלים. חיזרו על פעולה זו שוב ושוב על מנת להגדיל את יבול תפוחי האדמה שלכם.

4 תגובות

  1. כתבה מאתגרת
    אני מבקש הסבר נוסף עם תפוחי האדמה .לא הבנתי את הגומחות והחיתוכים

    תודה מראש
    מיכה

  2. מופתע עד להתרגשות עד כמה אנחנו בורים בהקשר לאפשרות לגדל ירקות משאריות מזון ירוק מהמטבח שלנו. איך לא ידענו? ועכשיו בזכותכם אנחנו יודעים. תודה

  3. אהבתי, תודה,
    עכשיו הולך גם לנסות ומקווה לטוב,
    אם יצליח, מצויין. עם לא העסקתי את עצמי באויר הפתוח למרות הקורונה.

השאר תגובה