הטמפרטורות מתחילות לעלות ואיתן חוזרת אלינו הכמיהה לגידול עגבניות אורגניות בגינה הביתית. אם עוד לא רכשת נסיון בגידול עגבניות או שהנסיון הקודם לא צלח, אנו ניקח אותך צעד צעד בהבנת תהליך הגידול של הפרי הקייצי והאהוב הזה.
מתי מגדלים עגבניות?
ראשית חשוב להבין פרט מאוד מיוחד על העגבניות: אין להן העדפה מיוחדת לאורך שעות יום. העובדה שהימים מתארכים או מתקצרים אינה משפיעה עליהן והדבר החשוב להן מכל הוא הטמפרטורות. ברגע שמזג האויר מתחיל להתחמם ולהתקרב לאזור ה-23 מעלות צלזיוס האידאלי, עלינו להתחיל לזרוע או לסור למשתלה על מנת לרכוש שתילי עגבניות.
גידול ביתי של צמח עגבניה אמור להתחיל בסוף החורף ותחילת האביב, כלומר בסביבות חודש מרץ, זאת במידה ואנו רוכשים שתיל עגבניות מוכן מהמשתלה ושותלים אותו ישירות באדמה. אך למבקשים להתחיל את תהליך הגידול מזרע העונה מתחילה כבר בסוף פברואר, ולאלו שמבקשים לגדל ולחזק את הצמח לפני הופעת מכת המזיקים שפורצת בדרך כלל בתקופת הקיץ, מומלץ להתחיל אפילו לפני תוך מתן תנאים מתאימים והגנה לצמח מפני הקור של התקופה.
שימו לב: צמחי העגבניה רגישים לטמפרטורות גבוהות או נמוכות מדי ולכן מומלץ להתחיל את גידולן בתוך הבית כבר בסוף החורף ולהמשיך את הצימוח בחוץ בחודשי הקיץ הראשונים שלפני השרבים והחמסינים של אוגוסט – ספטמבר, על מנת שכשהתקופה הזו תגיע, הצמח יהיה חזק ועמיד מספיק,
תקופה השתילה / זריעה נמשכת עד לחודש יולי.
מומלץ להתחיל את ההנבטה, במיוחד כשעדיין קר, במיכלים ומגשי הנבטה שימוקמו במקומות סגורים, מוצלים ומוגנים מפני האקלים החיצוני. כאשר מזג האויר מתחמם ניתן לזרוע ישירות באדמה.
תנאים לזריעה מוצלחת:
- 20-27 מעלות
- ללא שמש ישירה על האדמה
- עומק: 0.5-5 ס"מ
- משך זמן הנביטה: 5-20 יום
- אדמה לחה (לא רטובה מדי למניעת ריקבון)
- מרווח שתילה: 40-50 ס"מ
- מגש הנבטה / פרופגייטור או כל מיכל קטן עם מצע שיתאים להנבטה
הנבטת זרעי עגבניות
- השרו את זרעי העגבניה במים למשך 5-7 שעות
- מלאו את מיכלי השתילה או מגשי ההנבטה באדמת שתילה עד למקסימום גובה והרטיבו אותה מעט עד שתהיה לחה.
- זירעו כ2-4 זרעים בכל מיכל או פתח במגש ההנבטה על מנת להגביר את אחוזי ההצלחה
- השקו בעדינות פעם ביום במים חמימים, זיכרו כי על האדמה להיות לחה מספיק אך לא רטובה מדי
- זרעים צעירים ינבטו מהר יותר וזרעים ישנים עלולים לנבוט לאט יותר, תהליך הנביטה אמור לקחת בין 5 ימים לשלושה שבועות
- הנבטים שלנו מוכנים לשתילה כאשר הוציאו לפחות 2 ענפים וגובהם יותר מ-10 ס"מ
- אם אתם זורעים ישירות באדמה, קיראו בהמשך על הכנת הקרקע
סוגי זרעי עגבניות
עגבניה מהסופר
ייתכן שהשיטה הקלה ביותר להשיג זרעי עגבניה, אך בהחלט לא הבטוחה ביותר, היא על ידי הפרדה וייבוש זרעים מעגבניה שנרכשה בסופר. אך לפני שאתם רצים למקרר, קחו בחשבון שאם אינכם יודעים את מקור הזרע ממנו נבטה אותה עגבניה, אין שום הבטחה שהזרע שינבט יניב עגבניות.
אם אתם בכל זאת רוצים לנסות: חיתכו לשניים עגבניה בשלה מהסופר ומוללו את זרעיה מעל לרשת. שיטפו את הזרעים משאריות העגבניה, ופזרו אותם על נייר סופג כך שיתייבשו לחלוטין.
זרעי עגבניות מהמשתלות
למרות שלעגבניה אלפי זנים שונים ומשונים, רוב זרעי העגבניות במשתלות הסטנדרטיות יהיו אך ורק מזנים מקובלים ומאושרים לגידול בארץ ישראל כמו זני עגבניות השרי, המוני מייקר (רגילה), התמר (אליפסי) וכו'.
אם ברצונכם לרכוש זרעי עגבניות שניתן יהיה לאסוף מפירותיהם זרעים לשימוש חוזר שנים קדימה מומלץ להשיג זרעי מורשת (הרלום), זרעי מכלוא מקצועיים או זני האבקה פתוחה.
גידול עגבניות בגינה
תנאים לשתילה מוצלחת:
- שתילי עגבניה בריאים
- אדמת שתילה עשירה ומנוקזת
- עציץ קבוע ומנוקז 15-25 ליטר / אזור אדמה – בשמש מלאה
- קומפוסט
- הדלייה
- מניעה וטיפול מהיר במזיקים
הכנת הקרקע
גידול עגבניה בגינה מצריך הכנה של הקרקע משום שהצמח אוהב אדמה סופחת בעלת ניקוז טוב ועשירה בהזנה מתאימה. לפני השתילה מומלץ לשפר את איכות האדמה בה נשתול את העגבניות לפי סוג האדמה שבגינתנו.
על מנת למנוע צמיחת עשבים שוטים, ריקבון והפחתת המזיקים מומלץ לחפות את האדמה לאחר השתילה.
למקפידים שבינכם, ניתן למדוד את רמת הPH של האדמה על מנת לוודא שהצמחים מקבלים את הסביבה האופטימלית עבור ההתפתחות שלהם. הPH המומלץ לגידול עגבניות נע בין 6 ל-6.8 ויש להחזירו לטווח במקרה של חריגה.
שתילה בעציצים
משום שלעגבניות שורשים רבים ומסועפים שדורשים מקום רב, אנו זקוקים למיכלי שתילה גדולים מספיק בנפח של 15-25 ליטר. כמובן שהגודל משתנה לפי המקום שיש לכם בבית / במרפסת / בגינה, אך כעקרון, ככל שרווחת הצמח באדמה תגדל (עד ל-25 ל', אין צורך ביותר), כך הוא יוכל להמנע מ'לחצים' שקשורים באדמה ולגדול בהתאם לפוטנציאל הגנטי שלו. מומלץ להשתמש בתערובת שתילה עשירה בקומפוסט ולא באדמה שלקחנו מהגינה.
בבואכם לשתול, מלאו את המיכל עד חצי גובה באדמה, הניחו את הצמח במרכז העציץ וכסו מסביב.
תנאי תאורה
למרות שצמח העגבניה אדיש לאורך שעות היום, חלק מתנאי הגידול הנדרשים עבורו כולל גם שמש מלאה ולכן חשוב למצוא מיקום טוב ושמשי למקם את הגינה או את האדנית.
השקייה
צמח העגבניה דורש השקייה מרובה, במיוחד בשלבי הצמיחה והפרי ומומלץ לעשב את סביבתו על מנת למנוע תחרות על משאבים עם עשבים שוטים. קצב ההשקייה תלוי במזג האויר, כשעוד קריר ונעים והאדמה לחה מהגשמים ניתן להשקות פעם – פעמיים בשבוע, אך ככל שהטמפרטורות עולות והלחות יורדת נידרש להגביר את קצב ההשקייה.
דרך ההשקייה האפקטיבית ביותר בגידול עגבניות באדמה היא כנראה טפטפות משום המיקוד והניקיון שבשיטת השקייה זו אשר מונעת מחלקי הצמח מגע עם מים ובכך גם מקטינה את הסיכוי למחלות. הדרך הגרועה ביותר להשקות את שיחי העגבניות כנראה תהיה באמצעות ממטרות.
הדליית צמח העגבניה
הדלייה היא למעשה הענקת תמיכה ויציבות פיזית לצמח העגבניה תוך כדי התפתחותו, כך שענפיו ופירותיו לא ינוחו על האדמה אלא יתפתחו לגובה.
צמח העגבניה גדל ממש מהר, ומבנהו יחסית גבוה, שיחי ומתפרש (תלוי גם בזן), עובדה זו גורמת לו להשתרך ולצמוח על האדמה כאשר אין פתרון טכני מספק שיתמוך בגודלו ובמשקלו. גידול עגבניות ללא הדלייה עלול להיות עסק מסובך ולא בריא עבור הפירות שנוגעים באדמה וחשופים יותר לנזקי מזיקים וריקבון.
ישנן שיטות רבות ליצירת הדלייה לעגבניה ולהשראתכם מס' דוגמאות מהרשת:
שיטה פשוטה ויעילה כשמגדלים עגבניות בעציץ היא לרכוש גדר מתכת ולהקיף איתה את העציץ, במרכז נשים מקלות תומכים כדי שהעגבניה תגדל ישר, וסיימנו. מדריך וידאו בכתבה הזו.
האבקת עגבניות
פרחי העגבניות הם פרחים דו מיניים המכילים אבקנים ועלי גם יחד המאפשרים להם לבצע האבקה עצמית בכל ביקור של דבורה או פרפר באופן טבעי ובכך להפרות עצמם ולחנוט פירות. אך קורה לעיתים שפרחים מסויימים לא הצליחו לבצע בעצמם את ההאבקה ונפלו מבלי לפתח פירות. על מנת להיות בטוחים ולשפר את הצלחת ההאבקה של צמחי העגבניות שלכם, מומלץ בכל יומיים – שלושה לנער קלות את פרחי העגבניה. פעולה זו גורמת לאבקה להשפך אל הצלקת שבראש העלי ולתת לקסם להתחיל.
טיפול במזיקים בעגבניות
גידול עגבניה בחודשי הקיץ עמוסי המזיקים אינה משימה שעוברת ללא הפרעות, כמעט כולנו ניתקל הקיץ במזיקים שיחמדו את הצמחים בגינה שלנו ועלינו להיות ערניים וערוכים אליהם. שימו לב, הדרך הטובה ביותר להתמודד עם המזיקים היא לנסות למנוע אותם מלכתחילה.
לעגבניה מזיקים רבים שאוהבים אותה, אבל אולי השכיחה והמוכרת מכולם היא הכנימה הקטנטנה שעולה על הגבעולים ומתמקמת לאורכם ומתחת לעלים. אם לא זיהינו את הכנימה בזמן והיא הספיקה להתרבות, אלה 8 דרכים לטיפול יעיל ואורגני בכנימות.
מומלץ לשמור על ערנות לאורך כל הגידול ולבחון את קיומם של מזיקים על צמחי העגבניה, במידה ואיתרתם מזיק כלשהו, טפלו בו באופן מיידי.
חוסרים בצמח
לעיתים תוך כדי הגידול אנו נחשפים לתופעות לא ברורות שמתרחשות בצמח כמו עורקים לבנים בעלים, התייבשות קצוות העלים, ביקוע פירות ועוד. לרוב, אם לא מדובר על מזיקים, אז מדובר על חוסרים תזונתיים שיש להשלים. על מנת להבין את צרכי העגבניה המדוייקים (באמצעות גידול הידרופוני, רלוונטי גם לאדמה) וטיפול בחוסרים, לחצו כאן.
קטיף הפירות
צמח העגבניה לרוב מתחיל להניב כחודש עד ארבעה חודשים אחרי הזריעה וממשיך להניב כל עוד מזג האויר יאפשר לו. בחממה צמחי עגבניה יכולים להמשיך להניב גם לתוך הסתיו והחורף. ניתן לקטוף את הפירות המוכנים ששינו את צבעם או פירות חצי בשלים שימשיכו להבשיל גם כשאינם על הצמח.
רוצים לגדל עגבניות הידרופונית במערכת דליים הולנדים כמו זאת? לחצו כאן
היי, המון תודה. לאחר הקטיף, לאחר שהצמח נתן את פירותיו, האם להמשיך לגדל אותו ולחכות לפירות (עגבניות)( נוספים ממנוו לעוד עונה? או שיש לעקור אותו\ לגזום אותו ולזרוע מחדש בעונה הבאה?
טיפ חשוב לשתילת הצמח הצעיר- כשאתם שותלים, תחפרו בור עמוק בכ 15 סמ מעומק כלי הגידול ( בור בעומק כ40 סמ בדכ).
5 סמ תחתונים מלאו בקומפוסט, הניחו את השתיל, וכסו את בסיס השורשים בעוד כ 15 סמ אדמה/קומפוסט.
הרעיון הוא לכסות את החלק התחתון של הגבעול, מה שיאפשר לצמח להשריש גם מחלק זה ולפתח בסיס שורשים עצום.
הדבר נכון גם לגידול חציל ותפוח אדמה (קרובי משפחה של עגבניה)
חשוב מאוד! תודה ניי
תודה .. מאמר מקסים..
בשלב הקטיף.. לקטוף את הפרי או ממש את האשכול?
שלום,
הצלחתי לגדל שיח עגבניות שרי בעציץ, ויש כבר פירות .רציתי לדעת האם יהיה מחזור נוסף של עגבניות.? או שצריך להתחיל את כל התהליך מההתחלה, ( זרעים , הנבטה וכו)
תודה
היי קרולין,
לרוב העגבניות אינן שורדות את החורף ובכל מקרה בכל מחזור הן מניבות פחות ופחות פירות.
על כן מומלץ שיפנו את מקומן לירקות החורף ולשתלן מחדש באביב הבא.
בהצלחה!
שלום ברצוני לשאול שאלה שתסייע לי בעבודה, מה ההבדל בין עגבנייה שגודלת בשיטה תעשיתית לבין עגבנייה שגודלת בשיטה אורגנית מבחינת תוצרים , כמויות , הבדלים אשמח לעזרה
כמה זמן לוקח לעגבניה להתחיל להירקב?
שלום שתלתי עגבניות יצאו כבר פרות אבל הם גדלו קצת האם אפשר לדעת למה הם לא גודלים יותר ?תודה
האם מומלץ להשקות העגבניות בזמן הפריחה.
בימים חמים ?
איך מתמודדים עם נושא ההאבקה בגידול תעשייתי? אני מניח שיש פיתרון יותר מתקדם מניעור הפרחים? ואותה שאלה גם לגבי ירקות אחרים כגון מלפפון, שלהם הפרחים הם חד מיניים ולכן ההאבקה יותר מורכבת
באמת שאלה טובה… מה התשובה??
היי, אם זרעתי את הזרעים באדמה בתוך פחית יחיסת גדולה והם גדלו לגובה של כ- 10 ס"מ, צריך להעביר אותם לאדמה? אם כן באיזו דרך?
העגבניות נתנו פרי אבל הם יבשות לגמרי… מה עשיתי לא נכון?
היי, יש לי שיח עגבניות שרי, הוא ירוק ונראה מאוחד חיוני, אך כל פעם שמוציא פרחים (מוציא מעט מאוד) הם פשוט מתייבשים תוך יום. כשאני רואה פרח, אני מנערת קלות כדי לעודד האבקה.
מה אפשר לעשות? למה זה קורה?