אחד המשאבים היקרים ביותר בעידן שבו אנו חיים הוא משאב הקרקעות. בשל גידול האוכלוסין שמתרחש בשיעורים גבוהים למדי והעלייה ברמת החיים שהביאה עם השנים לירידה בתמותה, סובל כדור הארץ מחוסר מקום. משום כך עלותם של קרקעות היא גבוהה למדי וקיים מאבק מתמיד על שימושי קרקע. במסגרת התחרות על שימוש לטובת חקלאות, מסחר, מגורים או עסקים השיקול המנצח הוא הכסף, ולכן במאבק העיקש הזה מפסידה במרבית המקרים החקלאות, מעצם היותה רווחית פחות וככזו שדורשת שטחי גידול רחבים.
המגמה הזו עומדת בפני שינוי בדמות מהפכת ההידרופוניקה. הידרופוניקה היא שיטת גידול עתיקה שעל פיה נבנו הגנים התלויים של בבל והגנים הצפים של העם האצטקי אשר במקסיקו. בשנים האחרונות נוכח העלייה המתמדת במחירי הקרקעות והסבה של שטחי חקלאות רבים לשטחי מסחר ומגורים, החלו להבין גם בעולם המודרני שבו אנו חיים מהם היתרונות של השיטה ההידרופונית שאינה דורשת שטחי קרקעות גדולים. כמו דברים רבים, גם שיטת הגידול העתיקה והמסורתית נתפסת כדבר חדשני ועתידני.
דיוק מרבי
אחד הדברים החשובים בשיטת גידול זו הוא הדיוק. מגדל הידרופוני צריך לדעת בדיוק מה לספק לצמחים שלו. הרעיון שעומד בבסיס שיטת הגידול ההידרופונית הוא ניסיון לחקות באופן המדויק ביותר את אופן הגידול בטבע, ולשם כך מנסה המגדל ההידרופוני ליצור תנאים דומים ככל שניתן לתנאי הגידול שקיימים לכל צמח בטבע. בדרך זו בתנאים הנכונים ממצה כל זרע את הפוטנציאל שטמון בו בזמן קצר מאד. המשמעות היא גידול מהיר במיוחד של תוצרת איכותית וטובה. המסקנה הנובעת מכך היא שכדי להגיע לתוצאות טובות על כל מגדל הידרופוני לערוך מחקר מקיף על כל צמח שהוא עומד לגדל.
איך זה עובד?
שיטות שונות כלולות תחת ההגדרה גידולים הידרופוניים והמשותף לכולם הוא שהצמח גדל במנותק מהאדמה. המצע שעליו גדל הצמח הוא למעשה מים ובמהלך השנים תודות לפיתוחים טכנולוגיים הומצאו שיטות לניצול מרבי של מים כך שניתן לחסוך לא רק מקום אלא גם במים. כיום ניתן לגדל גידולים הידרופוניים במסגרת שלושה סוגי גידול: בחלל סגור ללא אור, בחלל פתוח ובחממה סגורה שמקבלת אור שמש. כל מערכת כזו דורשת מצד המגדל התייחסות שונה ומתן תנאים מעט שונים לצמח הגדל.
כל בית צריך מרפסת
לגידול ההידרופוני יתרונות ברורים על פני שיטות הגידול המסורתיות. מלבד החיסכון במקום בשל האפשרות לגדל לגובה, יתרון בולט של שיטת הגידול ההידרופונית הוא בכך באוכל בריא יותר. קיצור זמן הגדילה של כל צמח מאפשר לוותר על ריסוסים ורעלים של הגידולים החקלאיים. מעבר לכך, ניתן לגדל את המזון על גג הבית או במרפסת וכך לבחור איזו תוצרת לגדל. במקום לקנות מהסופר מזון עטוף בשקיות שנקטף כבר לפני כמה שבועות, ניתן לגדל על גג הבית את כל התוצרת החקלאית ולאכול ממנה ישירות לאחר שנקטפה. הערכים התזונתיים של תוצרת שזה עתה נקטפה הם גבוהים לאין שיעור לעומת תוצרת שנקטפה לפני כמה שבועות, וזה מבלי לדבר על הטעם ועל הטריות.
המהפכה הירוקה
לא בכדי חדרה אל חיינו השיטה ההידרופונית. כמו כל דבר טוב, גם כאן ניתן לומר שמה שידעו בדרום אמריקה לפני אלפי שנים מבינים כיום בכל רחבי העולם. שיטות הגידול המסורתיות הללו בשילוב עם טכנולוגיות חדשניות מאפשרות לאדם המודרני לפתוח פרק חדש במהפכה הירוקה, בדמות הגידולים ההידרופוניים שמאפשרים לחסוך מים, לחסוך מקום ולהביא לצלחת שלנו אוכל בריא בהרבה וטעים במיוחד.
המאמר באדיבות מטעמי בריאות מרכז סדנאות בישול בריא