[vc_row][vc_column width="1/2"][vc_text_separator title="מה זה NFT?" color="sky"][vc_column_text]NFT – Nutrient Film Techniqe
NFT היא אחת מהשיטות ההידרופוניות הנפוצות. בשיטה זו הצמחים גדלים במערכת סגורה עם הזרמת מים מחזורית, אופן היישום של מערכות אלה גמיש ויכול להשתנות לפי הצרכים של הצמחים ושל המקום.
במדריך זה נבנה ערכת NFT אנכית שמאפשרת לגדל יותר צמחים בפחות מקום לעומת אלה המאוזנות.
עקרון השיטה עובד באופן הבא: במיכל סגור מתחת לערכה מאוחסנים המים עם הדשנים, המים נדחפים מעלה ע"י משאבה לצינור העליון (כמו בציור), כח הגרויטציה דוחף את המים דרך צינורות הערכה חזרה למיכל וכך חוזר חלילה. הצמחים יושבים בכוסות גידול ושורשיהם ניזונים מהמים הזורמים בצינור. אם בסוף המדריך נותרתם עם שאלות – אתם מוזמנים לשאול אותנו בתגובות ונשמח לענות.
בהצלחה![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="1/2"][vc_text_separator title="עשו זאת בעצמכם – בניית מערכת NFT" color="sky"][vc_column_text]ההידרופוניקה כבר כאן. מדברים עליה בחדשות, כותבים עליה בעיתונים, מוכרים מערכות גידול שלה וההתפשטות של הידע הקדום וההיי-טקי הזה היא בלתי נמנעת.
אז מה השלב הבא? מדריכי עשה זאת בעצמך!
זהו המדריך הראשון בסדרה לבניית ערכה הידרופונית אנכית בשיטת ה-NFT.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image="7503" img_size="full" onclick="custom_link" link="http://naturetech.co.il/product/%D7%9E%D7%A2%D7%A8%D7%9B%D7%95%D7%AA-%D7%92%D7%99%D7%93%D7%95%D7%9C-%D7%94%D7%99%D7%93%D7%A8%D7%95%D7%A4%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%95%D7%AA/%D7%9E%D7%A2%D7%A8%D7%9B%D7%AA-%D7%92%D7%99%D7%93%D7%95%D7%9C-%D7%94%D7%99%D7%93%D7%A8%D7%95%D7%A4%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%AA-%D7%90%D7%95%D7%A8%D7%91%D7%A0%D7%99%D7%AA-%D7%90%D7%A0%D7%9B%D7%99%D7%AA/"][vc_column_text]
הציוד הנדרש לבניית ערכה הידרופונית מסוג NFT
[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width="2/3"][vc_text_separator title="עץ לבניית המעמד" color="sky"][vc_column_text]גודל עץ: 5X20 ס"מ – אורך: 60 ס"מ – כמות: 2 (מייצבים תחתונים)
גודל עץ: 10X10 ס"מ – אורך: 180 ס"מ – כמות: 2 (רגליים)
גודל עץ: 5X10 ס"מ – אורך: 170 ס"מ – כמות: 3 (מקשרים)[/vc_column_text][vc_text_separator title="מוצרי אינסטלציה לגוף הערכה" color="sky"][vc_column_text]צינור UPVC – גודל: 4" (צול) – אורך: 150 ס"מ – כמות: 8
הערה: חשוב להשתמש דווקא בצינורות UPVC לבנים במקום בצינורות PVC אפורים או כתומים, משום שהראשונים אינם פולטים למים חומרים מסוכנים שעלולים להקלט על ידי הצמחים, ואילו השניים (האפורים והכתומים) בהחלט מעלים סיכון שכזה, במיוחד בחשיפה ממושכת לשמש ישירה.
צינורות UPVC לבנים תוכלו למצוא כאן: צינור UPVC לבן 2.4 מטר | צינור UPVC לבן באורך 1.3 מטר
שסתומי PVC – גודל: 4" – כמות: 2
מחברי ר' UPVC – גודל: 4" – כמות: 16
תופסני מתכת U – גודל: 4" – כמות: 9
גומיות איטום – גודל: 4" – כמות: 24
גומיות איטום – גודל: 2" – כמות: 2
מתאם T בין 4" ל-2" – כמות: 1[/vc_column_text][vc_text_separator title="ציוד נוסף" color="sky"][vc_column_text]מאגר מים סגור 50 ליטר מפלסטיק
משאבת אקוואריום 3200 (דחיפה לגובה 2 מ')
ברגי איסכורית – 4 ס"מ – 5 ס"מ – 7 ס"מ – 10 מכל אחד
אבן חמצן
צינור אקוואריום / גינה 1" – אורך: 2 מ'
ברגים ושייבות
כוסות רשת
סיליקון / טפלון (אופציונאלי)[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/3"][vc_column_text]מימדי הערכה:
גובה – 180 ס"מ
רוחב – 170 ס"מ
עומק – 40 ס"מ
ניתן לגדל בערכה למעלה מ-100 צמחים.
שימו לב: מומלץ ללמוד מעט על הגידול ההידרופוני טרם תחילת העבודה על מנת להתחשב בכל האילוצים האישיים שלכם.
ציוד עבודה
מברגה
מקדחה
כוס קידוח 3"
פלס
מטר
כלי שרטוט
ניתן לבנות ערכות בגדלים שונים על סמך אותו העקרון המוצג במדריך זה.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/2"][vc_column_text]1. חברו את רגלי הערכה למרכז המייצבים
2. אבטחו את הרגליים משני הצדדים בעזרת המקשרים
3. חברו את המקשר השלישי בחלקה העליון
4. הניחו את המעמד על צידו וחברו 4 גלגלים בקצוות המייצבים (אופציונאלי)[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="1/2"][vc_column_text]בשלב זה במדריך נבנה את רגלי הערכה ההידרופונית שלנו.
על הרגליים להיות חזקות ויציבות על מנת להחזיק את משקל הערכה, הצמחים והמים הזורמים בכל זמן כולל זמני מזג אויר קיצוניים.
אופציונאלי: להוסיף למעמד גלגלים על מנת להפוך את הערכה ההידרופונית שלכם לניידת.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][vc_text_separator title="שלב 2 | גוף הערכה" color="sky"][vc_row_inner][vc_column_inner width="1/2"][vc_column_text][/vc_column_text][vc_column_text]על גבי רגלי המעמד נסמן את המקומות אליהם נחבר את צינורות הערכה.
בתמונה למטה רשומים הגבהים המדוייקים לתפיסת הצינורות בעזרת תופסני המתכת והחיבור צריך להתבצע מתחת לנקודה המסומנת ולא במרכזה או מעליה.
כפי שכתבנו קודם על הצינורות להקיף את רגלי המעמד מצידן החיצוני ובצד זה גם נחבר את תפסני המתכת (כמו בתמונה מעל).[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/2"][vc_column_text]את גוף המערכת ההידרופונית שלנו אנו בונים למעשה מצינורות UPVC שאינם כמו אלה הנמכרים בחנויות האינסטלציה. העדיפות היא לצינורות UPVC לבנים ולא לצינורות PVC אפורים או כתומים משום שאלה עלולים לפלוט למים חומרים מסרטנים שאיננו רוצים שיקלטו על ידי הצמחים.
בשלב זה אנו יוצרים מעין 'פאזל' מכל החלקים.
1. בתוך צינורות הUPVC באורך 150 ס"מ אנו ניצור את הפתחים בהם ישבו הצמחים – מרחק קדיחת פתחי השתילה תלוי בסוג הצמחים שברצונכם לשתול. אם מדובר על ירקות עם נוף גדול – העניקו להם מרחק מספק של 20 ס"מ לפחות בין האחד לשני. אם ברצונכם לשתול תבלינים – תוכלו להסתפק גם ב12 ס"מ בלבד.
2. מחברי ה-ר' נועדו לחיבור צינור אחד לשני מסביב לרגל הערכה ובזוית (כמו בתמונה משמאל). גודל הזוית צריכה לנוע בין 2ל-5 מעלות.
3. שסתומי הPVC נועדו לסגור את פתח הכניסה והיציאה של המים למעלה ולמטה.
4. כמובן שבחיבור של חלקי הUPVC האחד לשני חשוב לשים גומיות איטום למניעת נזילות מים.
5. תופסני מתכת U נועדו לקיבוע שני מחברי ה-ר' המחוברים על רגלי הערכה בשני צידי הערכה.
6. מתאם T בין 2" ל-4" נועד לחיבור הצינור התחתון עם מאגר המים מתחת לערכה.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title="שלב 3 | חיבור המאגר" color="sky"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/2"][vc_column_text]
אם השלמתם את סעיף 9 בחלק זה של המדריך המשמעות היא שעומדת מולכם מערכת הידרופונית מרשימה שהכנתם בעשר אצבעותיכם! כל הכבוד על כך!
כעת אנו נבדוק את תקינותה של המערכת על ידי מילוי המאגר במים וחיבור המשאבה לחשמל.
תנו למים לזרום כמה דקות כדי שינקו את הצינורות מבפנים וגם יעידו לכם על נזילות אם ישנן.
אם מצאתם נזילה מומלץ לחזק את החיבור בין החלקים ולודא שהגומיה יושבת במקומה. במידה וגם לאחר החיזוקים עדיין מופיעה רטיבות – איטמו איזור זה בעזרת סיליקון מתאים וטפלון.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="1/2"][vc_column_text]1. את מאגר המים אנו ממקמים מתחת לנקודה התחתונה ביותר של גוף הערכה.
2. על מכסה המאגר סמנו את מקום כניסת צינור ה-2" של המתאם שחיברתם בחלקה התחתון של גוף הערכה, כמו גם את מקום יציאת צינור ה-1" שמחבר את המשאבה לחלקה העליון של הערכה.
3. חתכו את הסימונים על המכסה
4. מקמו את המשאבה בתחתית המאגר כאשר כבל החשמל שלה משתלשל החוצה
5. הכניסו דרך החור הקטן במכסה את צינור ה-1" וחברו אותו ליציאת המשאבה
6. ודאו שפתח יציאת מחבר ה-2" דרכו חוזרים המים למאגר נכנס בדיוק לפתח שיצרתם עבורו במכסה
7. חברו את קצהו השני של צינור ה-1" לפתח מתאים שתיצרו במכסה שסוגר את הצינור העליון.
8. סמנו עם עפרון על הצינורות במרחקים שווים (בין 10 ל-40 ס"מ – תלוי מה אתם מתכוונים לגדל) עיגול בגודל 3" שיתאים לכוסות רשת שקניתם.
9. עם המקדחה וכוס הקידוח המתאים צרו פתחים במקומות המסומנים.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title="שלב 4 | השתילה" color="sky"][vc_column_text]שלב שתילת הצמחים דורש מכם מעקב אחר מספר עקרונות:
1. על מערכת השורשים של הצמח להיות נקייה מאדמה או כל מצע אחר
2. על מערכת השורשים להיות מפותחת דיה בכדי להגיע למים הזורמים בתחתית הצינור.
3. בתוך כוס הרשת בה אתם מניחים את הצמח יש לשים מצע נייטרלי שתפקידו העיקרי לקבע את הצמח בכוס ולהעניק לו יציבות (החל מצמר סלעים, פרלייט, קוקוס וכו')
4. ניתן לגדל את השתילים משלב זרע בתוך קוביות צמר סלעים או לרכוש שתילים צעירים מהמשתלה ולשטוף את שורשיהם היטב טרם העברתם לערכת ההידרו החדשה שלכם.
5. הערה: יש לצמצם את המגע בשורשי הצמחים למינימום, להקפיד על עדינות ולהמנע משבירתם וקריעתם. לרוב לאחר השתילה הצמחים נמצאים במצב של שוק כיומיים ונראים חסרי חיים אך אם כל התנאים מסופקים עבורם הם אמורים לחזור לעצמם במהרה.
[/vc_column_text][vc_column_text]
סטים של ערכות הידרופוניות לבנייה עצמית
האמת היא שישנן כל כך הרבה דרכים לבנות מערכות הידרופוניות והן יכולות להיות הרבה יותר פשוטות.
לחצו כאן לצפייה בסטים מומלצים של חלקים לבניית מערכות הידרופוניות לבד בבית במחירים מוזלים.[/vc_column_text][products columns="3" orderby="title" order="" ids="4063, 5618, 5673"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title="מדריכי עזר לגידול הידרופוני" color="sky"][vc_column_text]מדריך הנבטה הידרופוני
מדריך תחזוקת ערכה הידרופונית
מדריך | היכן למקם את ערכת ההידרו שלי?
מדריך הידרופוני למתחילים[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]
אחלה מדריך, סחתן!
אני מאוד רוצה ליצור מערכת כזו, אז בכל אופן ש לי מספר שאלות:
היכן ייתן ממליצים לרכוש את הכוסות ואת וחמור המילוי/ ייצוב שלהן?
לא ראיתי התייחסות בהסבר לאבן חמצן וחשוב מזה- איפה משתמשים בה?
האם יש סיבה לצבוע את הצינורות בלבן? חוץ מאסטטיקה?
תודה מראש,
אילן
שלום אילן,
שמחים שאהבת את המדריך.
את הכוסות ומצע הגידול ניתן לרכוש בכל חנות הידרופונית כולל אצלנו באתר עם משלוח רשום.
עלות כוס רשת לשתילה הידרופונית בגודל 3 צול 3 שקלים.
בנוגע למצע הגידול – נורא תלוי באיזה מצע החלטת לשתול וכמובן שגם באזור הזה נוכל לעזור עם חומרי הגלם
מוזמן לבצע הזמנה מסודרת במייל [email protected]
אבן החמצן תפקידה לספק חמצן במים ולכן תהיה במאגר המים יחד עם המשאבה.
אין שום סיבה לצבוע את הצינורות בלבן – מלבד האסטטיקה כמו שציינת.
כמובן שניתן לרכוש צינורות לבנים (מגיעים עם הפתחים לכוסות) בעלות של 80 ש"ח למ"ר
המון בהצלחה!
תודה על המדריך הוא פשוט ויעיל מעולה
רק אשמח עם תתמחר את הציוד כמו ש"ח מטר לצינור וכו..
או עלות כל הערכה כדיי שנוכל להשוות מחירים ולדעת שלא שילמנו הרבה על החומרים .
האם יש אתר שאפשר להזמין את החומרים בעיקר את הצינורות ו המתאמים שהוא אמין וזול
תודה מראש אלי
שלום אלי
תמחור הציוד נורא תלוי בסוג, במקום הרכישה, בכמות ובעוד פרמטרים.
כך לדוגמא אם תרכוש צינור PVC מחנות אינסטלציה הוא יעלה בין 40-60 ש"ח למ"ר, אך אם תרכוש צינור PVC לבן מחירו יהיה 80 ש"ח למ"ר.
עלות הערכה באופן כללי אמורה לעלות כאלף שקלים בפעם האחרונה שבדקנו.
רוב הציוד הינו ציוד אינסטלציה ועץ ולכן מומלץ לחפש את הנגריות / חנויות אינסטלציה הקרובות לביתך ולבצע השוואת מחירים.
נשמח אם תשתף אותנו בתוצאה הסופית.
בהצלחה!
רציתי לדעת, האם ניתן לגדל בשיטה זו גידול אורגני? איזה חומרי השנה שמים במערכת?
היי אסף,
ניתן לגדל בשיטה זו עם דשנים אורגניים שמתאימים לגידול הידרופוני, אך הגידול לא יחשב אורגני משום שההגדרה היבשה מגבילה אותו לאדמה בלבד.
שלום
1. יש אפשרות לבנות את המערכת בעזרת צינורות פיברגלס ?
2. איזה דשן ובאיזה תדירות יש להכניס למים?
3. את המשאבה ניתן גם להזמין אצלכם כולל המיכל?
4. מה העלות למשאבה והמיכל?
5. אצלי יש פרגולה, האם ניתן לקשור את הצנרת ללמעלה במקום רגלים?
שלום רב,
מהיכן הייתם ממליצים לרכוש את המשאבה הדרושה ?
ניתן לרכוש משאבה כמעט בכל חנות שמוכרת אקווריומים, כך שזה לפי הנוחות שלך.
חשוב שהיא תדחף לגובה של 2 מטר לפחות.
האם יש המלצה למשאבה מסוימת ? מודל מסויים ?
בנוסף, האם מומלץ למקום את המערכת בתוך חממת זכוכית (הפתוחה מצדדיה).
האם יש דגמים מומלצים של משאבות ? מה המחיר של משאבה כזו פחות או יותר ?
וגם האם מומלץ לגדל בחממת זכוכית ( עם קירות פתוחים) ?
כל המשאבות הנמכרות בארץ אמורות היו לעבור בדיקת תקן המוודאה את איכותן. הדגמים הנפוצים ביותר הם של ג'בו ואטמן.
מחיר משאבה יהיה בין 100 ל200 שח ובהחלט ניתן למקם מערכת הידרופונית בחממת זכוכית מאווררת.
מוזמן לשלוח תמונות של הגידול שלך ואולי נשלב אותן באחת הכתבות העתידיות.
בהצלחה!
שלום ותודה על הערכה!
אני כרגע בשלבי בנייה אחרונים ורציתי לשאול לגבי מינונים של דשנים לליטר. האם יש מפתח שלפיו אני יכול לעבוד?? כמה ליטרים של דשן לכמות ליטר מים?
כמובן שיש חשיבות לסוג הגידול, ובהנחה שאני מגדל גידולי חורף (ירוקים- חסות תבלינים בצל ירוק וכו) איזה מינון של דשן צריך לשים בכלי של 40 ליטר מים??
תודה רבה, מחכה לתשובתכם (: שנה טובה וגמר חתימה טובה!
רעי דיגה
שלום רעי!
כל כך כיף לשמוע שנעזרת במדריך לבניית המערכת, מוזמן לשלוח אלינו תמונות של התוצאה הסופית:)
בנוגע לשאלתך, לכל יצרן דשנים הוראות דישון מעט שונות ולכן ההמלצה שלנו היא לקרוא את הוראות היצרן.
באופן כללי, כשמגדלים גידולי חורף, אין צורך להעלות את המינון כפי שאנו עושים בגידול ירקות קיץ וזאת משום שאיננו מעוניינים בפריחה, חניטת פרי או הזרעה.
ניתן להזמין מאיתנו דשן הידרופוני מעולה לכל שלבי הצמיחה.
בהצלחה בהמשך, ואנו ממתינים לעדכונים 🙂
במידה ורוצה לבנות בצנורות ישרים מה ההמלצה. מה לגבי ברחשים האם יש דרך למנוע המצאות ביקבות הערכה?
את הברחשים ושאר החרקים שנמשכים למקורות מים אפשר למנוע על ידי איטום מירבי. כלומר – לא להשאיר פתחים, את כל כוסות הרשת למלא במצע גידול שימנע כניסה של אור או חרקים, על מאגר המים להיות מכוסה וכל פתחי הגישה בתווך מכוסים.. עבודה נקייה תביא לתוצרת בריאה ונקייה.
בהצלחה!
מי כתב את המדריך הזה?
אנחנו 🙂
היי.
תודה על המדריך, מאוד מושקע – אני מתכוון להתחיל בקרוב את הפרויקט של הגינה ההידרופונית בעזרתכם 🙂
אשמח לדעת איזה דגם של משאבה מומלץ.. ראיתי כמה דגמים, והמחירים גם מגיעים ל700 ש"ח. (משאבה שדוחפת 3200 ליטר בשעה, יכול להיות שאת זה צריך ?
הייתי שמח לקצת יותר הכוונה בנושא הזה
כיף גדול לשמוע!
כח הדחיפה של המשאבה תלוי בגובה המערכת ואם אתה עושה את זו שלנו אז כן, משאבה של 3200 תספיק.
אצלנו היא עולה 300 ש"ח. אתה מוזמן להתקשר ולהזמין אותה עם משלוח עד הבית – 08-9174719.
לכל שאלה, מוזמן להמשיך לשאול כאן או במייל [email protected]
בהצלחה ושתף אותנו בתוצאה הסופית!
תודה על הרעיון מאוד מוסבר יפה למדנו ממנו רבות, שאלתי האם אפשר לעשות זאת בצינור של 2 צול? ,וניתן להשיג כוסות רשת קטנות ? ושאלה נוספת האם יש דרך לדעת איזה מנרלים צריך להוסיף לצמח מהטבע שאין עליו הוראות יצרן ? איזה מכשיר בודק את מצב הויטמינים במים? והיכן ניתן לרכוש? תודה רבה
עובי הצינור משפיע על זרימת המים כששורשי הצמחים גדלים בתוכו. צינור 2 צול עלול להיות קטן מדי ולהסתם בקלות, מה שיוביל לנזילות..
ניתן לגדל ב3 צול, בעיקר תבלינים וירוקים, לא מומלץ לגידול עגבניות וירקות בעלי בתי שורשים גדולים.
ניתן להשיג כוסות רשת כמעט בכל גודל, 2 צול מומלץ לחפש באיביי, 3 צול תוכל למצוא אצלנו בחנות האינטרנטית.
נוסחת המינרלים והמיקרו אלמנטים שהצמח צריך מוגדרת היטב וניתנת בגידול הידרופוני על ידי דשנים הידרופונים מקצועיים. הבעיה עם חומרים אורגניים במים בגידול הידרופוני היא סביבה בקטריאלית שצריכה לפרקם לפני שהצמח יכול לצרוך אותם, מה שכשאין פילטר ביולוגי מתאים, עלול להביא לריקבון שורשים בשל העדר חמצן.
המכשיר שבודק את ריכוז החומרים במים הוא מד EC שלמעשה מורה על רמת המוליכות החשמלית שמעידה על הימצאותם של חומרים שאינם מים. ניתן להשיגו אצלנו גם כן.
בהצלחה רבה!
האם המשאבה צריכה לעבוד 24/7?
רצוי, יחד עם זאת ניתן שתעבוד עם טיימר.
היי, תוכלו להרחיב קצת בנוגע לנושא החמצן במים,
1. האם צריך משאבת אוויר + אבן חמצן?
אם כן אז איזה סוג/גודל?
היי סתיו. בשיטת הגידול NFT אין צורך במשאבת אויר ואבן חמצן. החמצן מסופק לשורשים גם באמצעות המרווח הריק ממים שנותר בצינור וגם מנפילת המים מקומה לקומה.
איזה מרכיבים ומינונים יש במים ?
בניתי פעם מערכת הידרופונית אבל כנראה שהדשן לא היה כמה שצריך
צריך להשתמש בדשן הידרופוני ייעודי שמתמוסס במים ומכיל את תזונת המיקרו והמאקרו של הצמח. כמו כן חשוב לשמור על חומציות וטמפרטורת מים מאוזנת.
מומלץ לקרוא את המדריכים ההידרופונים באתר בכדי להבין יותר לעומק.
בהצלחה!
מה בנוגע לפילטר? צריך?
היי, רציתי לדעת אם יש המלצה לשים טיימר על משאבה, ולכבות אותה כל כמה זמן?
היי גל,
אני מניח שיותר משיש המלצה, אין מניעה מלעשות זאת. החסרון היחיד שעלול להיות לכך הוא שהפעלת וכיבוי המשאבה בתדירות גבוהה עלולים להגדיל את הסיכויים לשריפתה. אך בכל מקרה, כל עוד השורשים לחים ולא מתייבשים כתוצאה מכך, אפשר בהחלט להחיל ולהפסיק את הזרימה לעיתים.
האם זה משנה אם בונים מערכת שאורך הצינורות בה 150 ס"מ, לעומת 300 ס"מ או 400 ס"מ [וזאת במידה וניתן להשיג צינורות באורך שכזה]?
ההבדל הוא שצינורות כה ארוכים יזדקקו לתמיכה במרכז אחרת תיווצר להם 'בטן' שתגרום להיקוות של מים במרכז הצינור.
בנוסף מומלץ להוסיף משאבת אויר באורכי צינור כאלה.
האם יש "פטנט" להקל על החיבור שבין הצינורות -UPVC(שבצידן האחד גומיה) לבין הזויות (UPVC עם גומיות)
ניתן או לשמן את האזור או למקם קודם את הגומייה על הצינור ואז את הזוית.
היי תודה על המדריך ! בכוונתי להתחיל בבניה בקרוב.
לא הבנתי איזה מצע יש לשים בכוסות הגידול ?
אילו נוטריינטים מומלץ עבור גידולי חורף ומה המינון (ראיתי את השאלה הקודמת בנושא התשובה לא הייתה חד משמעית) ?
כתבתם לאחת התגובות שלא צריך אבן חמצן כי החמצן שבמרווח בין השורשים למים מספיק. אז מדוע היא רשומה כחלק מהציוד הנוסף ?
תודה רבה ויישר כוח !