רוחות של שינוי נושבות מעלינו. נראה שיותר ויותר מאיתנו קשובים לצרכי גופנו ששבע מרעלים ומפחמימות ריקות, קשובים יותר לטבע שלעיתים בקיצוניות מזכיר לנו שאנו מאבדים שליטה, יותר ויותר מאיתנו מודאגים מהתחזיות בנוגע לעתיד ילדינו בעולם עם משבר מזון ומצוקת משאבים. ומתוך המצוקה – תבוא הישועה.
הפתרון ברור לאלו שהתעמתו עם השאלה הגורלית; הדרך הטובה ביותר לחסוך משאבים, לאכול בריא ולקחת שליטה על הקיום שלנו היא דרך גידול המזון שלנו בעצמנו, בתוך הערים, בריא, טרי ואקולוגי, פשוט להוציא את התיעוש המזיק מתעשיית המזון הבריאה.
הסיפורים (והסרטונים) הבאים הם סיפורם של אנשים מעוררי השראה שראו במצוקה הזדמנות לתקן, שראו בגידול הידרופוני ואירופוני, את הפתרון המושלם למשבר המזון והמשאבים האקולוגים. האנשים הללו לקחו כל אחד בדרכו, את ההזדמנות להעניק מזון בריא, טעים וטרי לאוכלוסיה המקומית לפי יכולותיו ורצונותיו, החל מגינה בשדה תעופה ועד לגינה בגן חובה. כל הטמעה של גינה אורבנית היא גם דוגמא אישית, וכל דוגמא אישית משפרת, ולו במעט, את העתיד.
מהגג למדף | סופרמארקט שמגדל את תוצרתו בעצמו
2 חקלאים חלוצים, דאג ג'ייקוב וקווין רוטשילד, הקימו חווה אירופונית אנכית המורכבת ממערכות גינת המגדל על גג סופרמארקט ביו אורלינס,לואיזיאנה. בעל הסופרמארקט מצידו – לא ידע לאיזו הצלחה מסחררת תהפוך הגינה האורבנית שביקש להקים על הגג.
החווה האנכית, שהוקמה בליבה של עיר סואנת כניו אורלינס על גג 'רוזס סופרמארקט', מגדלת ירקות, תבלינים ופירות, ותורמת להעסקתם של מעל 100 עובדים מקומיים.
תוך זמן קצר ביקש ג'ק, בעליו של הסופרמארקט, להכפיל את כמות המערכות האירופוניות על הגג משום הביקוש הרב, תוך שהוא במגעים להתרחבות לעוד 2 גגות סמוכים נוספים. ג'ק מספר כי עם מערכות המגדל על גגו הוא מספק ירקות ותבלינים טריים יום יום לעוד 6 חנויות נוספות ושהביקוש, נמשך.
'בגידול אירופוני משום שהשורשים אינם גדלים באדמה הצמיחה מהירה הרבה יותר וניתן לקטוף 12 פעמים בשנה לעומת 5 פעמים בשנה בגידולי אדמה', מספרים שני החקלאים הצעירים – דאג ג'ייקוב וקווין רוטשילד. בעל חנות סמוכה לממכר ירקות מספר – 'יבוא ירקות, פירות ותבלינים הינו תהליך מסורבל שגובה מחיר רב באיכות הירק. ירק שנקטף בשדה בקצה השני של המדינה, נעטף בשקית ניילון וממתין למשלוח, ההובלה נעשית במשאיות קירור גדולות שצורכות המון דלק ומעלות את מחיר הירק ועד שהוא מגיע למדפים לוקח שבועיים, לפעמים יותר, עד אז הירק מאבד מהטריות, מהטעם ואחוזי הערכים התזונתיים בו צונחים, הסחורה שגדלה כאן על הגג – מגיעה למדפים בסופר תוך שעה, הלקוחות מקבלים תמורה איכותית בעבור פחות כסף'.
הבעלים של הסופר מעיד על עלייה משמעותית בביקוש לתוצרת הטרייה והמשובחת שהוא מוכר וכי הם מתרחבים לעוד כ-3 סופרמארקטים נוספים תוך פחות משנה.
האחיות שמאכילות מסעדות ובתי מלון
לג'סיקה וקת'רין גרנדי יש גינה אורבנית מגניבה, והיא לא רק מגניבה כי היא בחממה ממוזגת בעלת השם המקורי – 'חממה', אלא כי בחממה יש 72 מגדלים אירופונים המגדלים חסות, עליים ירוקים ותבלינים למיטב השפים, המסעדות ובתי המלון במרכז פלורידה, וכל זה ללא אדמה כלל, הכל גדל במערכות גידול אנכיות מתקדמות.
'כל המינרלים וחומרי ההזנה שאנו שמות במים מגיעים ישירות לשורשים, אז הצמחים גדלים אפילו יותר מהר!' מספרת קת'רין. הדבר הכי נפלא בזה הוא שהמערכות האלה אינן רק לשימוש בחממות בקנה מידה גדול, אלא מותאמות גם לשימוש ביתי כך שכל אחד יוכל לגדל ירקות גורמה לעצמו בקלי קלות.
'אפשר לגדל בזה כמעט כל דבר מעגבניות, למלונים, חצילים, מלפפונים.. רק תבחר, וזה חוסך כסף, כי לאורך זמן לגדל לעצמך את האוכל חוסך המון עלויות נלוות'
ג'סיקה וקת'רין מתגאות בתוצרת האירופונית המשובחת שלהן, ללא ריסוסים וללא מחלות, הן מצליחות לגדל מזון איכותי ובריא לעסקים מקומיים שאצלם המודעות למזון מקומי ובריא מתפתחת מיום ליום.
גינה הידרופונית בתוך שדה תעופה מספקת מזון למסעדות בתחומי השדה
בשדה התעופה אוהרה בשיקאגו קורה משהו מיוחד, בתוך תחומי שדה התעופה מוטמעות מערכות קיומיות שמקנות לו צביון ירוק ונעים יחסית למבנה בטון ענק המוקף ברעש מטוסים.
הקיימות האורבנית של השדה מתבטאת במערכות לחסכון מים, אנרגיה, תכנית מחזור, גגות ירוקים לנוי, ואפילו תכנית גידול דבורים במתחם. אך יותר מכל בולטת במלוא הדרה גינה אורבנית מפוארת המושתתת על מערכות גינת המגדל האירופוניות.
בתוך האזור המאובטח, ניתן לראות נוסעים רבים שנמצאים בתחילתה של דרך ארוכה, מחפשים מקום לנוח, לקנות ולאכול – להתחדש לקראת המסע. מעל לחנויות הדיוטי פרי והמסעדות נמצאת הגינה האירופונית המרהיבה שמספקת את הירקות, העלים והתבלינים למסעדות המאכילות את קהל הנוסעים. זהו רעיון קיומי נהדר בו שדה התעופה מספק תוצרת טרייה, טעימה ומזינה שגודלה מקומית במרחק כמה צעדים מהסועדים.
בכל מגדל 44 צמחים היושבים במערכת אירופונית אנכית מחזורית. בשדה התעופה מגדלים בין היתר: בזיליקום, עלי סלק, עלי בייבי, חסות גורמה, פטרוזיליה, עגבניות, פרחים אכילים, כוסברה, פלפלים חריפים, שעועית, אורגנו, בזיליקום סגול, אורגולה ועוד. מאחר והגינה נמצאת בתוך האיזור המאובטח והמקורה בשדה התעופה, אין לצמחים נגישות לאור טבעי והאור לגדילתם מסופק להם ע"י מנורות HPS. כחלק מהמתחם קיים גם אזור הנבטה בו ניתן לראות מגשים מלאים בנבטים היוצאים מקוביות צמר סלעים, לתוך המגשים אחת לכמה זמן מוזרמים מים ובהיותם גדולים מספיק (בני שבוע – שלושה לערך) הם מועברים למערכת המגדל האירופונית.
הנוסעים המבקרים במתחם גינת המגדל מציינים בחיוביות רבה את המשמעות הקיומית והערכית שבגידול מזון לצריכה מקומית אותה מגיש שדה התעופה, ואמרו שישמחו לראות גינות אורבניות המגדלות מזון גם בקניונים ובמרכזי הערים.
חקלאים צעירים | גידול הידרופוני כבר מגיל הגן
רנה מקול , גננת בגן חובה בפלורידה , לקחה את ילדי הגן שלה לטיול בגנים אירופונים אורבנים והבחינה שמה שעניין את הילדים יותר מכל, היה לאכול את הירקות שגדלו בהם.
לאור סקרנותם והתלהבותם של הילדים , הזמינה רנה לגן בהנהלתה מערכת מגדל אחת בכדי ללמד את הילדים על עולם הצומח ובנוסף לגרום להם לאהוב את הצמחים ולבסוף גם לאכלם.
כבר בעת התקנת הערכה הראו הילדים סקרנות בנוגע למתקן החדש שהגיע לגן, המדריכה הסבירה להם שכשם שבני האדם זקוקים לאור, מזון ומים כדי לחיות, כך גם הצמחים. היא הנחתה אותם בעת הוספת הדשן ופירטה בנוגע להבדל בין גידול באדמה לגידול במים. הילדים, באופן מפתיע או לא, שאלו שאלות ענייניות והתנדבו ברצון רב לשתול את המלפפונים, הקישואים, החסות, הדלעות והתבלינים הקטנים בתוך הכוסות הקטנות במערכת המגדל.
מעורבותם של הילדים בתהליך שתילת הירקות, הידיעה שהם גידלו את הצמחים, והאחריות שהם מרגישים מעוררת בהם אהבה לצמחים ורצון לנשנש מהם מעת לעת.. לאט לאט גם ילדים שלא אהבו לפני מלפפון או קישוא לומדים לאהוב אותם לאחר שהם משתתפים בגידולם , קטיפתם וניקויים. החוויה כולה מעצימה בהם את הרצון לטעום את מעשי ידיהם.
גג מסעדה הפך לחוות גידול הידרופונית עבורה
השף ג'ון מוני חסיד כל כך גדול של אוכל מקומי ואורגני, שבמסעדה החדשה שלו בווסט וילג' במנהטן, רוב תוצרתו עוברת מרחק של כ30 מטרים מגג הבניין למטבח שלו. הוא מצליח לגדל כמעט שני שליש מתצרוכת הירקות של המסעדה המכילה 80 סועדים למשך 10 חודשים מהשנה, כי הוא אינו מסתמך על האדמה. במקום זאת, מוני ושותפו מיק אוסליבן התקינו 60 ערכות הידרופוניות אנכיות. המסעדה הראשונה בעולם שהצליחה להגיע להישג כזה, הודות לטכנולוגית המגדלים ההידרופונים.
ג'ון מוני קוטף ירקות מתוך ערכות הידרופוניות על גג המסעדה שלו בניו יורק, העובדה שהתוצרת שלו נמצאת על הגג מאפשרת למוני להיות בשליטה ישירה על המזון שסופו לשרת את לקוח. הוא עושה את הגינון שלו בעצמו, ומקווה שהוא יוכל לגדל 10 חודשים בשנה גם בניו יורק הקרה (הוא מסביר שחימום המים בחורף יוצר מייקרו אקלים ששומר על צמחים מהקפאה).
צמחיה הידרופונית דורשת זרימה כמעט קבועה של מים, אבל מוני ואוסליבן הגבילו את עצמם לאנרגיה ירוקה. פאנלים סולארים מתפעלים את משאבות הדישון וכוח הכבידה דואג לפיזור המים לצמחים. לאחר שהירקות נקטפו, מוני מוריד את היבול שלו 6 קומות מטה למסעדה, על ידי גלגלת.
תפעול החווה ההידרופונית הפרטית שלו על גג המסעדה אינו מצריך עובדים נוספים, והוא מסתפק בצוות המסעדה. יתרונות נוספים של שיטת ההידרו כוללות שימוש רק בכ 5% -10% מהחומרים המזינים והמים בהשוואה לחקלאות קונבנציונלית ואורגנית, גידול אנכי המאפשר שימוש יעיל יותר בשטח הגידול, ניתן לגדל כמעט כל ירק, עשב או פרח במהירות ובפשטות ,קיצור קצב הצמיחה עד כחצי מהזמן של גידול מסורתי, אין ניקוש, חרישה, כריעה, או לכלוך!
ישנן עוד אינספור דרכים לנצל את הטכנולוגיה לטובת המשפחה או הקהילה, באיזו דרך את/ה תבחר/י? ספרו לנו בתגובות!