פקקים במקום עצים: הצטרפו למאבק על המרחב הירוק שעוד נותר בתל אביב

612
כריתת מעל 100 עצים בכיכר המדינה כדי לבנות בניינים

תוכנית חדשה בכיכר המדינה עלולה לצאת לפועל בחודשים הקרובים ולשנות לחלוטין את המאזן האקולוגי והצביון של האזור • יותר מ100 עצים עתיקים יכרתו ללא סקר עצים או חוו"ד פקיד היערות • אלף מקומות חניה יתווספו ללא שינוי בנתיבי התנועה • יום שישי ב10:30 יוחתמו תושבי האזור על עצומה כנגד הפרוייקט.

כיכר המדינה כיום מתנהלת כשטח ציבורי חופשי בן 77 דונם, אשר מאפשר לתושבי האיזור להינות מכלל שימושים ציבוריים. באיזור מעל מאה עצים עתיקים השייכים לנוף העירוני של תל אביב ואינם ברי החלפה מאחר ושורשיהם עמוקים ומתפרסים לצדדים. עצים חשובים אלה מעניקים צל רחב, מחזיקים בעברם מורשת היסטורית, תורמים לשמירה על המערכת האקולוגית העדינה, הגדלת המגוון הביולוגי, טיהור האויר המפוייח והורדת הטמפרטורות באזור.

התוכנית מציעה הקמה של שלושה מגדלי יוקרה אשר מנכסים שטח ציבורי רחב עם הכרחיות של הקמת חניון תת-קרקעי. לאיזור צפויים להכנס עוד כאלף מקומות חניה חדשים ללא כל שינוי בנתיבי התנועה. המשמעות של הפיכת כיכר המדינה לעוד איזור של מגדלי יוקרה הינה פוגענית לעירוב השימושים המקומי, לשטח הציבורי ההיסטורי ולמעבר של תל אביב אל עבר תחבורה בת-קיימא. יותר חניה ויותר מכוניות פרטיות יהפכו את הכיכר לפקוקה ומזוהמת מתמיד וכמו כן ישפיעו על חיבורי התנועה אל שאר נתיבים בעיר.

התוכנית הקיימת חסרת התייחסות אל עתידם של העצים הבוגרים הקיימים בשטחה וללא סקר עצים וחוו"ד של פקיד היערות- לכן ההחלטה אינה מבוססת על מיטב האפשרויות.

בעידן של בנייה מהירה ללא תכנון ירוק ומקיים אנו רואים כי עיריות רבות מוותרות על הטבע העירוני עבור מקומות חניה ובניינים גבוהים. ישנן אלטרנטיבות אשר מאפשרות להשאיר עצים עתיקים ולבנות סביבם, לשמר את הטבע העירוני ולהגדיל את היצע הדירות בו זמנית.

אי אפשר שלא לתהות האם פתרונות כאלה אכן פותרים את משבר הדיור?
האם פתרונות כאלה מעלים את כושר נשיאת העיר אל עבר עתיד בו מספר האנשים רק הולך וגדל?

תושבי תל אביב והסביבה דורשים תכנון אחראי. תכנון אשר מתחשב בקיים ומתקדם אל עבר מערכות ירוקות ומקיימות שהן חלק מהפתרון ולא חלק מבעיה- הנצחת הפקקים ויוקר המחיה; ולכן, בשישי הקרוב בשעה 10:30 יצאו תושבי האיזור וקהילת תל אביב אל הכיכר להחתים על עצומה המתנגדת לפרוייקט ואל התרחשויות לא חוקיות בתוכנית המוצעת. אנו מזמינים אתכם לתמוך ולהשמיע קול.

הכותבת היא יעל שמר, מארגנת קהילתית- תא עירוניות בת-קיימא מטעם מגמה ירוקה. לפרטים נוספים והצטרפות למאבק ניתן לפנות בעמוד המאבק בפייסבוק 'מצילים את הכיכר' או במייל [email protected]

קרדיט תמונה ראשית: ויקיפדיה

השאר תגובה