תוצאות סקר הגינון איפשרו לנו להכיר וללמוד קצת יותר מקרוב את דמותו של הגנן הישראלי החובב שעובד את גינתו הפרטית בשעות הפנאי. מצאנו שם הרבה חכמה, נסיון, ידע וערכים, אבל לפני שנסכם את תבונת ההמונים אל טיפים מקצועיים וידע טהור, נכיר קודם את דמותו של חובב הגינון הישראלי הממוצע או במילים אחרות, אתכם!

הקדמה: בסוף שנת 2015 ביצענו באתר סקר גינון, שכל מטרתו הכרות אישית ומעמיקה יותר עם קוראי האתר חובבי הגינון. בסקר לקחו חלק מאות גולשים חובבי גינון מכל קצוות הארץ ששיתפו אותנו בנסיונם ובגישותיהם השונות בגינון, וזו כתבה הראשונה בסדרת 'סקר הגינון'.
בסוף הכתבה מופיעים הזוכים בהגרלה.

1. הוא לרוב בכלל היא!

למרות שהגינה דורשת לפעמים גם עבודה פיזית מאומצת והרמת משקלים כבדים, רוב המשתתפים בסקר הגינון היו דווקא מהמין היפה, הרגיש, העדין.. נשים!

המין השולט בגינה - נשיםליתר דיוק הנתונים התחלקו באופן הבא:
62.2% – נשים
36.5% – גברים

 

 

 

 

2. הגינון מלווה אותו ברוב חייו הבוגרים

ובכן, התוצאות שעולות מהסקר משקפות תמונת מצב בה ההתעניינות בגינון הביתי מתרחשת בעיקר בטווח הגילאים שבין 25 ל60 (80% מהמשתתפים) כשאנו לרוב אנשי משפחה יציבים ועסוקים שכוחם עוד במותנם, ואילו בגילאים שבין 16 ל-25 נראה שהעניין בתחום עדיין אינו בשיאו, כאשר מעל לגיל 60 כנראה הגוף כבר מעט מתקשה לתחזק את התחביב הפיזי הזה.
פילוח לפי אחוזים:

סקר גינון ביתי הידרופוניקהגילאי 16-25 – 6.1%
גילאי 25-40 – 40.9%
גילאי 40-60 – 39.1%
גילאי 60+ – 13.9%

3. בשבילו גינון זה קודם כל לנפש

עניין אותנו לדעת מה הסיבה בגללה הגנן הישראלי הממוצע טורח לעבוד בגינה, ואם להיות כנים.. הפתעתם:)
הסיבה הראשונה שזכתה במירב ההצבעות הייתה תחביב ופנאי, מסתבר שגינון טיפולי זו שיטה תרפית שהגנן הישראלי הממוצע בוחר בה מדי יום כתחביב שמרגיע ומנקה לו את הראש. הסיבה השניה בדירוג הינה בריאות ואיכות חיים (כי איפה אפשר להשיג ירק אורגני טרי יותר מבגינה?), הסיבה השלישית היא אידאולוגיה אקולוגית והסיבה הרביעית והאחרונה שמשתרכת מאחור – כסף, מסתבר שהגנן הישראלי לא בהכרח מחפש לחסוך כשהוא מחליט להתחיל לעבוד בגינה הביתית.

למה אתם עוסקים בגינון

4. אבל גם משתדל להיות פרקטי

כששאלנו 'האם גידלת השנה מזון לצריכה עצמית?' 84.3% מגולשי האתר שהשתתפו בסקר ענו 'כן!'. הנתון הזה משקף כמעט באופן חד משמעי את הצורך הקיומי שלנו לגדל ולהזין את עצמנו בעצמנו, במיוחד בזמנים אקולוגים, כלכליים ובריאותיים מעורערים כמו אלה. למעשה, מהכרות עם הקוראים שלנו, אנו חושבים שמלבד חוסר האמון שלנו כצרכנים במערכת, יש כאן גם בקשה לחיים בריאים ברי קיימא, להתנסות חקלאית, למערכת יחסים אישית וקרובה עם הטבע כחלק מחיי היומיום המודרניים.

גידול ירקות בבית סקר גינון ביתי

עוד לא מגדלים מזון? רוצים להתחיל? מאמרים שיעזרו לכם:

פעם ראשונה שלך? עקרונות תכנון גינת ירק ביתית למתחילים
מה כדאי לשתול / לזרוע עכשיו?

5. רוב הזמן לא לגמרי מצליח לו

השאלה הבאה ששאלנו באה לבחון כמה מתוך אלו שגידלו לעצמם מזון לצריכה עצמית גם נהנו מתוצאות שופעות ומוצלחות וכמה נתקלו בקשיים ואתגרים שהגבילו להם את התוצרת. ובכן, למרות האחוז הגבוה והמעודד של הגננים הביתיים שמגדלים מזון לצריכה עצמית, רק כ31.5% מהם הצליחו להנות משפע מזון בריא ואיכותי שגידלו בעצמם. לעומת זאת כ62.2% מהנסקרים ציינו כי גם הם גידלו מזון, אך בהצלחה חלקית. בהמשך נראה מה האתגר הגדול ביותר שעומד בינכם לבין ההצלחה המוחלטת.

גידול ירקות בבית
האם הגידול הצליח?

אולי יעניין אותך:

5 דרכים לגדל תפוחי אדמה ללא עדירה

6. מחובר לאמא אדמה בכל מחיר

לכל אחד מאיתנו תנאים מעט שונים בהם הוא מגדל את הצמחים שלו וניסינו להבין באופן יחסי כמה מכם מגדלים בגינה פרטית בחוץ, באדניות, בחממה ביתית, בגינה משותפת, על גג או בתוך הבית.

סגנונות גידול ביתי
היכן את/ה מגדל/ת?

אולי יעניין אותך:

12 רעיונות מדליקים במיוחד לגידול בתוך בתי דירות
מדריך: כך תגדלו מזון גם ללא גינה

7. סקפטי לגבי טכנולוגיה

הזמנים המודרניים מפתיעים עם שלל שיטות גידול חדשניות ואותנו עניין במיוחד מה שיטת הגידול שלכם?
בין האפשרויות כללנו את שיטת הגידול המסורתית (שתילה באדמה), מיטות גידול, פרמהקאלצ'ר, הידרופוניקה, אקוואפוניקה ואחר. התוצאות מצביעות על כך שללא ספק, רובנו עדיין בוטחים יותר באדמה ובשיטות גידול 'טבעיות' מיסודן ופחות בטכנולוגיה, אך יחד עם זאת אבולוציה נמדדת לאורך זמן. אין ספק שאנו סקרנים מאוד לראות כיצד הדברים יראו לאחר הסקר של שנה הבאה.

גידול מסורתי באדמה, הידרופוניקה, פרמקלצר, מיטות גידול, אקוואפוניקה

8. מנהל מלחמה קרה עם מזיקים

בהמשך לסעיפים 4 ו-5 בהם ראינו שרוב המשתתפים בסקר מגדלים מזון לצריכה עצמית, אך גם לעיתים קרובות נתקלים באתגרים שמכשילים את יכולתם למקסם את היבול, השאלה הזו אמורה ליצור לנו תמונה באשר לסיבות לכך. שאלנו את המשתתפים 'מה האתגרים הגדולים ביותר בגינה הביתית?', את התשובה הפופולארית ביותר רובנו יכולים לנחש משום שזה בהחלט אתגר שכיח ומתסכל.

הדברת מזיקים - האתגר הקשה ביותראולי יעניין אותך:

מדריך להדברה אורגנית יעילה של מזיקים
9 דרכים פשוטות להפטר מעשבים שוטים בגינה אחת ולתמיד
מדריך טיפול אורגני ויעיל בכנימות

9. מאוהב בתבלינים

נענע לתה, בזיליקום לפיצה, עירית לסלט.. כמה כיף וטעים לקטוף רגע תבלינים טריים, כמה קל לגדל וכמה נגיש זה לכולם. עם גינה או בלי גינה, התבלינים הם ידידו הטוב של הגנן החובב והם גם היו התשובה השכיחה ביותר לשאלה 'מה את/ה מגדל/ת?'.

סקר גינון 2016
מה אתם מגדלים?

הדירוג כדלקמן: 1.תבלינים  2.ירקות  3.פרחים  4.עצים ושיחים 5.פירות  6.צמחי מרפא  7.דשא  8.אחר  9.פטריות.

התבלינים כבשו את המקום הראשון פשוט משום שניתן לגדל אותם כמעט בכל מקום או כל מיכל, הם קלילים לגידול גם עבור חובבנים וניתנים לשימוש יומיומי לתקופה ארוכה. אם נסתכל על זה במונחי עלות – תועלת, כנראה שהתבלינים הם ההשקעה הבטוחה ביותר עבור מרבית הגננים החובבים, עם או בלי גינה.

10. אוטודידקט נפלא

שאלנו את המשתתפים בסקר מאין למדו את עקרונות הגינון הביתי בהם הם משתמשים וזו אולי התשובה היחידה שיכולה לתת לנו כיוון כלשהו באשר לאופי אישי שנמדד באופן קולטיבי. התוצאות מעידות על כך שהגינון הוא קודם כל משיכה וקריאה פנימית שגורמת לנו לצאת להתנסות וללמוד בעצמנו, נראה שככה רבים מהמשתתפים בסקר התחילו את דרכם. כמובן שהדרך ממשיכה במחקר אינטרנטי, דיונים בפורומים וקבוצות פייסבוק עד לסדנאות והדרכות מקצועיות.

איך למדת את הגינון הביתי

אנחנו כל כך מעריכים את שיתוף הפעולה של קוראי המגזין שהשתתפו בסקר, שהחלטנו לפנק שישה מהם שעלו בהגרלה במתנות מדליקות! שמות הזוכים:

טל דניאל, ורד נבון, ברק אביב, עדי אופיר, ליעד בן ארי, יערה אבירן.

תודה אישית מצוות Nature Tech על ההשתתפות לכל מי שלקח חלק.

הערה: הנתונים המפורסמים בכתבה זו נסמכים אך ורק על תוצאות הסקר באתר ואינם מהווים נתונים רשמיים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *