העמדנו מערכת הידרופונית מסוג NFT, שתלנו בה ירקות קיץ, חיברנו את מאגר המים שלה לבקרים אוטומטים ונתנו לה לצמוח. על היער שצמח, הירקות שקטפנו וההנאות הקטנות בסיכום 30 הימים הראשונים.

הקיץ כבר כמעט כאן והמשתלות מתמלאות שתילי ירקות טעימים שכל אחד מאיתנו יכול לשתול, לגדל ולאכול. יש שיאמרו שמחיר רכישת או בניית מערכת הידרופונית הופך את כל התענוג ללא משתלם אם משווים לעלות הירקות בסופר, אבל חישוב כלכלי קר יראה לרוב שהחזר ההוצאה יושלם תוך שנה, וזאת מבלי להתחשב בטריות הירק, העדר הריסוסים הכימיים, התועלת הסביבתית וההנאה שבגידול ביתי. כמובן שלאחר שנה מדובר על רווח נקי שרק ילך ויגדל.

30 יום, 24 צמחים, מערכת הידרופונית אחת

ב1.4.18 העברנו את משכננו למקום חדש באזור ביל"ו (כמובן שאתם מוזמנים לבקר! לפרטים על היכן ומתי לחצו כאן) ולמרות שכל מערכות הגידול ההידרופוניות החדשות טרם הגיעו (יש לנו הפתעות בשבילכם) ושאנו עדיין בהרצה והקמה – לא יכולנו להשאיר את המקום החדש עירום ממערכות הידרופוניות ירוקות ומלבלבות וכבר בסוף יום העבודה הראשון שתלנו צמחי ירקות במערכת הידרופונית ראשונה.

המערכת שנבחרה למשימה היא מערכת מרום הותיקה והטובה שפועלת בשיטת הNFT בעלת 24 פתחי שתילה. מכיוון שהמערכת מתוכננת להיות במיקום בעל שמש מלאה בכל שעות היום, בחרנו לגדל בה מיני ירקות כמו מלפפון, פלפלים, קישוא, זוקיני, אבטיח, מלון, חציל ובזיליקום.

רוצה לבנות מערכת NFT בעצמך? הכנו מדריך במיוחד בשבילך!

מוליכות, חומציות ומילוי מים אוטומטי

הידרופוניקה אוטומטית: להוריד את התחזוקה למינימום

עם כל הכוונות הטובות והקלות שבגידול ההידרופוני, הימים כל כך עמוסים ומלאי משימות והמקום עתיד להתמלא במגוון רחב מאוד של מערכות הידרופוניות, שאפילו פעולות פשוטות של מילוי מים, איזון חומציות ודישון עלולות 'להתפקשש', ולעומת אדמה, הידרופוניקה סלחנית הרבה פחות. אז כדי למנוע מראש את הבעיות שעתידות להיווצר מתחזוקה רופפת, החלטנו שהפעם אנחנו הולכים על אוטומציה, כזו שתשאיר לנו משימות בסיסיות ביותר של בקרת מזיקים, הפריית הפרחים וקטיף.

חיברנו את כל מאגרי המערכות ההידרופוניות הביתיות במקום למאגר ראשי עם מצוף פיצוי, כך שבכל פעם שרף המים יורד במיכלי המערכות הם מתמלאים באופן אוטומטי מהמים שבמאגר הראשי.
המים במאגר הראשי עוברים סינון על ידי מערכת אוסמוזה הפוכה שמוודאת כי הם מגיעים ונאגרים צלולים כמעט ללא כל מוליכות חשמלית, כך שהדישון שיתווסף אליהם יהיה בערכים מדוייקים המומלצים לגידול הירקות שנבחר.

מעל למאגר חיברנו שני בקרים מעולים שדואגים לאיזון אוטומטי של ערכי החומציות והמוליכות הרצויים של חברת Pro System Aqua (לפרטים לחצו: בקר חומציות, בקר מוליכות חשמלית), הפועלים באמצעות אלקטרודות טבולות במאגר שמודדות את רמת החומציות או המוליכות ומטפטפות חומצה או דשן עד אשר המים יתאזנו לרמה שהוגדרה להם. מראש, כאשר ככל שהצמחים גדלים נשנה את הערכים בהתאם לצורך התזונתי שלהם.

עדכון: בשל העובדה כי במערך הזה רק המאגר הראשי חובר לבקרים האוטומטיים, לעיתים נתקלנו בהפרשים אל מול מאגרי המערכות עצמן. עבור שרשור כל המערכות ותחלופת כל המים באופן שוטף מצאנו פתרון מעולה אותו נחלוק אתכם בפוסט נוסף בקרוב.

מה התחזוקה השוטפת שנותרה?

אז לאחר שדאגנו שמאגרי המערכות יתמלאו אוטומטית במים מאוזנים נותרו מספר פעולות תחזוקה בסיסיות שיש לבצע:

  1. האבקת פרחים – פעולת הפרייה שיש לבצע בשתילי ירקות כמו קישואים, מלונים, אבטיחים ומלפפונים ששתולים במערכת על מנת שאלה יצמיחו ירקות בהצלחה. פרחי נקבה שפרחו על ירק צעיר ולא הואבקו יביאו לנפילת הפרי שלא הופרה. בטבע פעולה זאת נעשית על ידי הדבורים שכמו חיילות מיומנות דואגות לתזונה האנושית, אך במקומות סגורים כמו החממה בה גדלה המערכת הן אינן נמצאות ולכן עלינו לעשות זאת בעצמנו.
    על אופן ביצוע ההאבקה ניתן לקרוא כאן
  2. בקרת מחלות ומזיקים – רוב המגדלים יצטרכו להתמודד בדרך כזו או אחרת אל מול מזיקים ומחלות, כאשר האופן הטוב ביותר למנוע זאת היא בקרה שוטפת אחריהם וטיפול מיידי כנגד הממצאים. שימו דבק על רגלי המערכת למניעת הגעת נמלים שמקימות חוות גידול לכנימות, בידקו את הצמחים בתדירות של פעמיים בשבוע, נקו את סביבת המערכת, תסירו עלים חלשים, חולים או נגועים, ובמידת הצורך גם רססו כנגדם.
    דרכי טיפול ביתיים במזיקים ומחלות ניתן למצוא כאן
  3. קטיף – החלק הכיפי לשמו התכנסנו הוא גם חלק מהתחזוקה השוטפת. קיטפו ירקות שהגיעו לבשלות על מנת שהצמח יפנה את משאביו להוצאת והבשלת ירקות נוספים.
  4. הדלייה – מתן תמיכה פיזית לצמחים מאפשרת למנוע סבך של גבעולים ועלים שצמחו לכדי יער מוצל, הסתבכו האחד בשני ומורידים את האפקטיביות. מומלץ לספק רשת טיפוס לצמחים מטפסים, ותמיכה פיזית לצמחים גדולים שזקוקים לה. אנחנו נמנענו מהדלייה הפעם משום שמיקומה של המערכת עתיד להשתנות בקרוב.
יום 1
יום 5
יום 8
יום 13
יום 18
יום 23
יום 25
יום 30

אז מה קטפנו?

למרות היער שצמח, 30 יום הם לא הרבה זמן בכל הנוגע לקטיף, מי שהספיקו לגדול ולהבשיל הם הקישואים, שכבר פגשו את מרק הקוסקוס של יום שישי, הזוקיני גם הוא כבר עלה על מחבת והפך לתבשיל טעים, מלפפון לסלט והבזיליקום כמובן שנקטף לאורך כל התקופה ותיבל סלטים, פיצות, פסטות וכו'.

ירקות במערכת הידרופונית
ילדים בני חודש

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *