מה קורה כשמליארדי חלקיקי מים קטנטנים, מועשרים בתמיסת דשן, מפורקים ועולים אל שורשי הצמחים החשופים? בעיקר דברים טובים! תכירו, שיטה הידרופונית חדשה שעוד לא קיבלה את מקומה הראוי בישראל – הפוגפוניקה.

הפוגפוניקה (Fogponics) היא פיתוח מתקדם של השיטה האירופונית (Aeroponic), שגם היא – פיתוח מתקדם של השיטה ההידרופונית (Hydroponic).

בבסיס שלושת השיטות הללו עומד רעיון אחד פשוט: שורשי הצמחים צורכים אלמנטים תזונתיים חיוניים על ידי 'יונקים' קטנים ושעירים. לצמח לא אכפת אם מקור האלמנטים הללו באדמה עשירה או בדשן הידרופוני בעל נוסחה מדוייקת, כל עוד הוא מקבל את התזונה לה הוא זקוק לצמיחה, פריחה וחניטת פרי בריאה.

יחי ההבדל הקטן: הידרופוניקה – אירופוניקה – פוגפוניקה

בשיטות ההידרפוניות האלמנטים התזונתיים מומסים במים בעלי חומציות מאוזנת ולשורשי הצמחים אין שום סיבה 'לצאת ולחפש' את המינרלים, מאחר והם זמינים להם בסביבתם 24/7. עובדה זו מאפשרת לצמח לזרז את תהליך הצמיחה שלו ואף להניב יותר יבול.

השיטה ההידרופונית בבסיסה משתמשת במים מועשרים שבאים במגע עם שורשי הצמחים במגוון דרכים; החל מהצפה וריקון, דרך זרימה תמידית (nft) ועד למים עומדים מועשרים בחמצן (רפסודות צפות). קיראו כאן על שיטות הגידול ההידרופוניות.

יישום טכנולוגי מתקדם של השיטה ההידרופונית הוא למעשה השיטה האירופונית שפותחה כאן בישראל מתוך הצורך הקיומי שלנו, לחסוך כמה שיותר מים. בקיבוץ עין שמר שבערבה הוכחה לראשונה העובדה שגידול אירופוני בחממה יכול לחסוך כ-98% מהמים לעומת חקלאות קונבנציונאלית. בהתחשב בעובדה שהחקלאות הקונבנציונאלית היא בזבזנית המים מס' 1 בעולם, מדובר למעשה בפיתוח שעשוי להציל את עתיד החקלאות והאנושות כאחד.

איך זה עובד? בשיטה האירופונית שורשי הצמחים יושבים למעשה באויר, והתמיסה התזונתית מותזת/מטפטת עליהם באופן שוטף ומספקת להם את האלמנטים התזונתיים החיוניים יחד עם חמצן בסביבה חשוכה.

הפוגפוניקה (Fog מלשון ערפל) הוא פיתוח נוסף, שלוקח את השיטה האירופונית צעד אחד קדימה, כאשר אינו מסתפק בטיפות קטנות שיטפטפו כמו גשם על שורשי הצמחים, אלא מפרק את המים המועשרים לחלקיקים קטנטנים, ויוצר למעשה 'ערפל מזין' שמאפשר לצמחים לקבל ולפרק את האלמנטים התזונתיים ביתר קלות. עובדה זו מזרזת את קצב הצימוח, משפרת את היעילות האנרגטית ואת ניצול המים אף בהשוואה להידרופוניקה.

השיטה הפוגופונית חדשה בשוק ההידרופוני והיישומים המסחריים עבורה מועטים (אם בכלל), אך לשם ההתנסות, יצרנו עבורכם מדריך בנייה פשוט מאוד שיקח לכם פחות מרבע שעה להכין, ויגרום לכם להבין דרך נסיון את השיטה הפוגופונית המעולה.

מה צריך:

      1. אדנית ללא ניקוז
      2. מכסה לאדנית
      3. כוס רשת 3'
      4. כוס קידוח 3'
      5. טוש
      6. מערפל – foggoponic (קישור לרכישה מeBay)
      7. צמח
      8. מעט הידרוטרון

לתחזוקה שוטפת:

        1. דשן הידרופוני
        2. מאזני חומציות
        3. מד חומציות

שלב 1: סמנו את מיקום הכוס על גבי המכסה

מדריך עשה זאת בעצמך גידול הידרו

מערכת הידרו ערפל פוגופוני

2. צרו פתח לכוס השתילה

גידול צמחים במרפסת - ערפל

מדריך גידול הידרו

3. מלאו את האדנית מים עד שליש גובה

תחזוקה הידרופוניקה

4. שיטפו את שורשי הצמח בעדינות

שיטפו בזהירות את שורשי הצמחים

5. הכניסו את שורשי הצמח לכוס רשת

גידול הידרופוני של נענע בערפל

6. מקמו את המערפל בתחתית האדנית ושימו את הכוס רשת בפתח שבמכסה

כוס רשת בתוך המכסהעציץ הידרופוני עשה זאת בעצמך

ערפל מועשר בדשם הידרופונילאחר 48 שעות בלבד!

צמיחת השורשים בריאה ומהירה במיוחד, בעקבות כך מתגלה גם צמיחה חדשה בעלי הצמח.
צמיחת השורשים בריאה ומהירה במיוחד, בעקבות כך מתגלה גם צמיחה חדשה בעלי הצמח.

יתרונות הפוגפוניקה (גידול הידרופוני בערפל)

– מפרק את המים למיקרונים קטנים ומקל על צריכתם ע"י השורשים
– שילוב נהדר בין חמצן, לחות ואלמנטים תזונתיים- צימוח מהיר במיוחד
– ניצול מקסימאלי של המים

חסרונות הפוגפוניקה

– אינו סלחני לטעויות
– יש לודא שתמיד המים עוברים רק בכ-2 ס"מ את המערפל
– מצריך השגחה יומיומית

תחזוקה

כללי התחזוקה עבור גידול בערפל, זהים לתנאי התחזוקה לגידול הידרופוני קונבנציונאלי (קישורים למדריכים מטה).
1. יש לדשן בכל פעם שממלאים מים (בקיץ – פעם כן ופעם לא)
2. יש לאזן את רמת החומציות בהתאם לצמח שבחרתם לגדל
3. ניתן לגדל בתוך או מחוץ לבית, בכל מקרה יש לספק תאורה ותנאים סביבתיים לפי צרכי הצמח.
4. חשוב לודא שאין כניסת אור לעציץ. השתמשו בהידרוטרון לכיסוי עליון של כוס השתילה.

מידע נוסף לסיוע מקצועי:

גידול הידרופוני של מזון? ככה תעשו את זה נכון
גידול הידרו: מה צריך לדעת על מיקסום תוצרת במערכת הידרופונית
כיצד השפעת טמפרטורת המים במאגר משפיע על הגידול ההידרופוני שלך?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *